dugoročni plan / Hrvatska je rješenje Europe za ovisnost o ruskom plinu? Postoji nekoliko lokacija za proširenje krčkog LNG terminala

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Važno je naglasiti da je sjeverni Jadran najbliža točka dostupnosti ukapljenog plina (LNG) za države srednje Europe koje imaju visoki stupanj ovisnosti o ruskom plinu

7.4.2022.
9:48
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak je najavio da će kapacitet krčkog LNG terminala uskoro biti povećan za 300 milijuna kubičnih metara plina godišnje.

Pretpostavlja se stoga da će Plinacro, operater plinskog transportnog sustava, uskoro dograditi spomenuti plinovod, no očekuje se da će do dovršetka investicije trebati minimalno nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, otvara se pitanje postoji li alternativna lokacija na kojoj se u relativno kratkom vremenu može sagraditi novi? Budući da su odnosi između Europe i Rusije napeti, a sve se češće spominje obustava uvoza ruskog plina.  

Image
ANALIZA INVAZIJE /

Što je ruski plan B za Ukrajinu? Rusija ima pet ciljeva: 'Putin je opsjednut simboličnim datumima, jedan je bitan'

Image
ANALIZA INVAZIJE /

Što je ruski plan B za Ukrajinu? Rusija ima pet ciljeva: 'Putin je opsjednut simboličnim datumima, jedan je bitan'

Važno je naglasiti da je sjeverni Jadran najbliža točka dostupnosti ukapljenog plina (LNG) za države srednje Europe koje imaju visoki stupanj ovisnosti o ruskom plinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko pogodnih lokacija za proširenje kapacitet krčkog LNG terminala, piše Jutarrnji list.

Tu je temu u javnom prostoru otvorio naftni konzultant Jasminko Umićević predlažući da se hitno nabavi novo plutajuće postrojenje koje bi bilo usidreno uz istočnu istarsku obalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideje o gradnji LNG terminala na području Istre nisu nove. Još 2008. godine u tijeku razvoja projekta napravljena je Studija izbora lokacije terminala koja je analizirala pet mogućih lokacija za smještaj tog objekta, od kojih su dvije, Plominski i Raški zaljev, bile u Istri. 

Još jedna moguća lokacija jest ona vezana na Inine plinske platforme u sjevernom Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ina je još 2016. godine razmatrala mogućnost korištenja svojih plinskih platformi u sjevernom Jadranu kao lokacije prikladne za prekrcaj i transport LNG-a do plinovoda u Puli, a upravo se ta mogućnost planirala ponuditi i Vladi RH kao moguća alternativa projektu u Omišlju. Terminal na toj lokaciji mogao bi služiti i za opskrbu talijanskog tržišta.

Moguća lokacija za LNG terminal na jadranskoj obali je luka Ploče koja već funkcionira kao svojevrsni "energetski hub" s obzirom da su tamo smještena čak dva terminala za naftu i naftne derivate, ali i terminal za ukapljeni naftni plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pločanska luka zadovoljava uvjete za gradnju LNG terminala što se tiče tehničkih uvjeta, kao što su dostupni prostor i dubina gaza za brodove, a pretpostavlja se da projekt tamo ne bi naišao na znatniji otpor lokalne zajednice, što je u današnje vrijeme također ozbiljan resurs.

No, problem je nedostatak plinovodnog spoja, jer magistralni plinovod u Dalmaciji prestaje u Dugopolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo