predsjedanje vijećem eu-a / Hrvatska je pokazala svu svoju raskoš: HNK je bio središte europske i hrvatske finoće

Hrvatsko narodno kazalište oduševilo je i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen

9.1.2020.
22:59
VOYO logo

I tako, Hrvatska predsjeda Europom! Zemlja u kojoj najviše pada broj stanovnika, u kojoj se rađa najmanje djece i u kojoj je najveća nezaposlenost mladih. Zemlja u kojoj  su plaće među najnižima u Europi, a kućanstva najmanje troše.

Ali je zato hrana skuplja nego što je europski prosjek i cijene nekretnina rastu brže nego drugdje. Hrvati su možda drugi najnezadovoljniji životom u Uniji i europski će BDP stići 2085., ali Charles Michel ni itko drugi to ne moraju znati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je svečan dan, Hrvatska je središte Europe pa je toj Europi pokazala najbolje od sebe. Fuže s tartufima, opere Vatroslava Lisinskog i Eru s onoga svijeta.

Hrvatsko narodno kazalište oduševilo je i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNK večeras bio je središte europske i hrvatske finoće. A lista uzvanika na svečanom koncertu bila je šarolika. Od državnika do bivših predsjednika i premijerke čiji potpis stoji na pristupnom ugovoru.

"S potpisivanja samoga ima puno dojmljivih događaja, možda najdojmljiviji je kad je žena pokazala razumijevanje prema ženi. Cijelo vrijeme je gospođa Merkel koja je sjedila iza mene i kad bi netko spomenuo moje ime, ona je vikala: 'Bravo, Jadranka'", kazala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikalo se i ispred HNK

"Ovo je povijesni performans. Čestitam Plenkoviću jer on je bez ikakve dvojbe u bazi ove privilegije koju smo doživjeli. I to me podsjeća na mene kad sam u Europi u Švicarskoj bio zvijezda, a onda došao ovamo i svi viču: 'Nazad!'", rekao je bivši izbornik nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević.

A vikalo se večeras i ispred HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o performansu izvedbenog umjetnika Marka Markovića koji se inače bavi pitanjima djelovanja i ponašanja unutar sustava.

Premijer Andrej Plenković tijekom dana je već u Banskim dvorima dočekivao europske goste, bili su tu povjerenici, ali i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Hrvatski će mandat obilježiti donošenje višegodišnjeg financijskog okvira EU-a i Brexit pa su to bile teme koje su dominirale. Rok za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva je do kraja ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je kao predsjedavajuća spremna na razini Vijeća za opće poslova 28. i 29. 1. dovršiti taj posao do kraja. Osigurati suglasnost EU parlamenta, provesti pisane procedure i dovršiti taj posao", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Brexit je također izbor Britanaca i moramo ga poštovati. Sporazum je dogovoren i prvi korak bit će njegova implementacija", rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb ovih dana nije samo glavni grad Hrvatske nego i Europske unije, zato je i pod strogim mjerama sigurnosti. Zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice čuvana je gotovo kao trezor Narodne banke. Šahtovi na ulicama su zavareni, policija će na lokacijama stanki imati i antidron puške.

"Manje gužve i povremene zastoje prometa očekujemo na onim mjestima gdje će biti organizirani događaji na visokoj razini, odnosno na prilazima tim mjestima. Možemo reći da je to primarno NSK, Međunarodna zračna luka i samo središte Zagreba", rekla je glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku sad čeka ozbiljan posao

U Zagreb su stigli i dopisnici svjetskih medija koji će pokrivati summite i ostala zbivanja.

"Tu su 62 dopisnika najvećih svjetskih redakcija iz Bruxellesa. Tu su dopisnici zemalja izvan EU. Oni šalju sliku Hrvatske kao predsjedateljice, Zagreba kao glavnog grada EU, uz Bruxelles, i to nam ide u korist, da se u svjetskim medijim pojavljujemo u tako važnoj ulozi", rekao je koordinator hrvatskog predsjedanja EU-om Gordan Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oda radosti u Zagrebu je svirala i prije šest godina kada je Hrvatska primljena u EU. Tad je premijer bio Zoran Milanović. Iako je sada izabrani predsjednik, u HNK je odbio doći. A nekadašnji europarlamentarci danas su važne figure: Andrej Plenković vodi Vladu, a Dubravka Šuica potpredsjednica je Europske komisije.

"Hrvatska će biti neutralna, ali u svakom slučaju će naše interese staviti na dnevni red", kazala je povjerenica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska zabava večeras je završila, a Hrvatsku sad čeka ozbiljan posao.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo