HRVATSKA DOBILA NOVE MOĆNE LETJELICE: / Amerika donirala dva helikoptera Black Hawk, jučer sletjeli u Zagreb

Image

Kako bi zamijenila rusku tehnologiju koja se nalazi u sklopu hrvatske vojske, američka vlada donirala je dva helikoptera Black Hawk UH-60M Republici Hrvatskoj

12.10.2018.
8:03
VOYO logo

Američka Vlada odobrila je donaciju dvaju helikoptera helikoptera Black Hawk UH-60M Republici Hrvatskoj koji su u četvrtak sletjeli u Zagreb kako bi se u petak domaćoj javnosti prezentiralo o kakvim je helikopterima riječ, piše Jutarnji list.

Image
MORH TRAŽI LIJEČNIKE I KADETE: /

Danas su raspisali natječaj, a ovo su uvjeti koji se traže

Image
MORH TRAŽI LIJEČNIKE I KADETE: /

Danas su raspisali natječaj, a ovo su uvjeti koji se traže

Velike prednosti novih helikoptera

Najnovija verzija helikoptera opremljena najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzorskim sustavima, prema najavi ministra obrane, trebala bi biti raspoređena u Zapovjedništvo specijalnih snaga. Helikopter se može koristiti od zračnih napada, evakuacije, traganja i spašavanja, te se može koristiti i u gašenju požara, nadzoru granice itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova verzija helikoptera u odnosu na druge ima ima glass kokpit, novi sustav upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne spremnike goriva, manje je infracrveno zračenje motora, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjena ruske tehnologije

Kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristi ruske transportne helikoptere, ovom donacijom počela je dugo najavljivana zamjena ruske tehnologije zapadnom, piše Jutarnji list. Iako je prije spominjana ideja donacije, nju je neposredno potvrdio ministar Damir Krstičević kada je u listopadu prošle godine otkrio da se s američkom stranom pregovara o nabavci dvaju helikoptera za Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Cilj sadašnjeg vodstva MORH-a i Oružanih snaga je da se u sljedećih nekoliko godina potpuno prijeđe na zrakoplovnu tehniku zapadne proizvodnje, izuzev transportnih helikoptera Mi171Sh koji su u ovom trenutku na generalnom remontu kako bi se mogli koristiti sljedećih 10 godina. Helikopteri bi u vojni sustav trebali ući 2020. godine, kad bi u Hrvatsku trebali stići i prvi borbeni avioni F16 iz Izraela, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo