KAKO ĆEMO GLASATI? / Hrvatska bi prva u Europi mogla na koronaizbore! Hoćemo li na birališta s maskama?

Neki misle da je vrijeme za elektroničko glasanje kakvo ima Estonija

4.5.2020.
22:43
VOYO logo

Za dva mjeseca od danas, Hrvatska ide na izbore. 5. srpnja doduše još nije potvrđen datum, ali je vjerojatan. No, bitka između Škore, Plenkovića i Bernardića svakako neće biti najzanimljivija stvar ovih izbora.

Hrvatska će biti prva, možda druga zemlja koja će ih održati u vrijeme pandemije jer sada izbore u lipnju spominju i u Srbiji. Drukčija će biti i predizbornakampanja, neće biti skupova, masovnih druženja s građanima, a drukčije će izgledati i izborni dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki misle da je vrijeme da se omogući elektroničko glasanje kakvo ima Estonija, neki kažu da nam treba dopisno glasanje.

Ako su vam političari na predizbornim skupovima svojim povicima parali bubnjiće, ne morate se bojati novih skupova jer bi se oni zbog koronavirusa mogli održavati online pa ćete uvijek moći smanjiti glasnoću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trump je radio one Facebook live skupove. Dakle, tebi je važno da imaš dobru pozornicu i da možeš ići live. U ovo koronavrijeme smo se svi naučili uključiti na live. Zoom konferencije, idemo na nešto što je digitalno. Dakle, bez problema ćeš moći navući ljude da te bez problema gledaju uživo s nekog skupa koji ti samo prigodno organiziraš, ali slika i zvuk idu za sve", objašnjava politički analitičar Krešimir Macan.

Epidemiolozi bi mogli dobiti zadatak pripremiti preporuke za izlazak na birališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi mogli izgledati prvi koronaparlamentarni zbori? Svaki od birača bi na biračko mjesto trebao ponijeti svoju kemijsku olovku. Osobnu bi također trebalo dezinficirati nakon što ona prođe kroz ruke biračkog odbora. Nezaobilazne su i maske i rukavice. Ali najvažnijepitanje je kako bi osobe kojima je određena mjera samoizolacije mogle obaviti svoju građansku dužnost.

Dopisno glasanje spasilo bi stvar, ali to za sada nije moguće jer bi trebalo mijenjati zakone i Ustav. Evo kako bi to u praksi moglo izgledati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesec dana najkasnije prije izbora vi dobijete upute zajedno s listićem i dvije kuverte. Vaš glas ide u jednu kuvertu, a u ovu vanjsku ide jedna izjava kojom vi potvrđujete da  doista vi šaljete taj listić. Formirali bi se posebni centri u kojima bi se prebrojavali ti glasovi i to na način da bi se otvarala samo vanjska kuverta da vi vidite ima li taj glas valjanost i onda bi se oni prebrojavali", naglasila je OrianaIvkovićNovokmet, izvršna direktorica GONG-a.

Nije čudo da je biračima već dosta kampanje

Na sličan način glasa dio Istrana koji imaju pravo glasa u Italiji. Poštom dobiju glasački listić koji nakon glasanja šalju u Italiju. Za takvo što bi trebala priprema, ali onda izbori nikako ne bi mogli biti u srpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U okolnostima korone i drugog vala, mislim da bi izbori u rujnu bili prikladniji, pogotovo ako bi se išlo na zakonske izmjene i dopisno glasanje pa da se to pripremi kroz ljeto i testira možda. Pa da u rujnu doista se omogući i dopisno i normalno glasanje", tvrdi VišeslavRaos, politički analitičar.

Estonija je jedina zemlja koja ima elektroničko glasanje. Sve što im je potrebno je pametna osobna ili mobitel i aplikacija. Oni takavmodel imaju već 20 godina, drugi ga nitko još nije uveo ni kopirao. Tako da je to najmanje izvediv scenarij i u Hrvatskoj. Ponajprije zbog sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem s glasanjem je u tome što s jedne strane moramo evidentirati da je netko glasao, ali ne smijemo evidentirati kako je glasao. Moramo biti sigurni da evidentiramo ispravne ljude koji su glasali, a s druge strane da nitko ne može promijeniti ishod tog njihovog glasanja. I to je jedna vrloosjetljivastvar koju je vrlo teško dokazati", riječi su Marka Rakara, informatičkog stručnjaka.

Pred Hrvatskom su treći izbori u godinu i pol pa nije ni čudno da je biračima već dosta kampanje, nadmudrivanja političara i odlaska na birališta. Zato se na parlamentarnimizborima, uz dodatak pandemije, može očekivati niska izlaznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da to može biti legalno, ali je niži demokratski legitimitet. Onda uzmete u obzir da će sljedeća saborska većina morati donositi niz ekonomskih odluka za upravljanje ekonomskom krizom. To će biti jako neugodno", navodi Raos.

Nakon karantene prilagođavamo se novom normalnom. To bi moglo značiti da nema predizbornih skupova u sportskim dvoranama, nema stožera u izbornoj noći gdje se grickaju kanapei i pijucka vino. Vjerojatno ni autobusi neće moći voziti birače na organizirano glasanje, neće biti vijesti iz Mostara u kojem se tradicionalno stvarajuredovi. Ali doskočit će politika tome, mogli bi ukinuti sve epidemiološke mjere preko ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemiološke mjere će biti vjerojatno ukinute jer je situacija povoljna sredinom svibnja, i od toga ide rok 60 dana, s tim da je Milanović rekao da nećeinzistirati na tih 60 dana kod vas u emisiji, nego je rekao da će prihvatit prvi logičan datum za sve", dodao je Macan.

Dobro je i to da vas zbog socijalnogdistanciranja političari tijekom kampanje po ulicama vjerojatno neće grliti i ljubiti. Epidemiološke mjere nas jedino neće spasiti od kojekakvih predizbornih obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo