OGLAS

ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Hrvati zdravstveno nepismeni. Bolje stoje mladi, imućni i obrazovaniji, problem je pronalazak informacije

Image
Foto: Shutterstock

U istraživanju je 41 posto ispitanika navelo da im je prilično teško pronaći i razumjeti informacije iz medija, što se uz ostalo odnosi na informacije o nužnosti traženja drugog liječničkog mišljenja ili simptomima bolesti

27.4.2023.
18:22
Shutterstock
VOYO logo

Istraživanje o zdravstvenoj pismenosti u Hrvatskoj pokazalo je da je ona na granici između problematične i adekvatne pri čemu su zdravstveno pismeniji mlađi, imućniji i obrazovaniji, rečeno je na javnoj tribini u četvrtak u Rijeci.

Voditeljica projekta istraživanja Ana Bobinac s Ekonomskog fakulteta u Rijeci istaknula je da se uvidjelo da je najveći problem korisnika gdje pronaći odgovarajuću medicinsku informaciju, posebno u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju je 41 posto ispitanika navelo da im je prilično teško pronaći i razumjeti informacije iz medija, što se uz ostalo odnosi na informacije o nužnosti traženja drugog liječničkog mišljenja ili simptomima bolesti, rekla je Bobinac.

Image
umirovljenici najglasniji /

HLK provela analizu i zaključila: Hrvati podržavaju liječnike u njihovim zahtjevima, čak i štrajk

Image
umirovljenici najglasniji /

HLK provela analizu i zaključila: Hrvati podržavaju liječnike u njihovim zahtjevima, čak i štrajk

Istraživanje je pokazalo da ispitanici najjednostavnije prihvaćaju striktne upute liječnika ili članova obitelji, a sve iznad toga im predstavlja problem. Prema očekivanjima, zdravstveno pismeniji su mlađi, imućniji i obrazovaniji. Oni posljedično imaju manje zdravstvenih problema, redovitije vježbaju i u manjem postotku su pretili, navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pravilu svi ispitanici razumiju da treba ići kod liječnika, a kad to stvarno treba učiniti, spremniji su oni s višom razinom zdravstvene pismenosti"; zaključila je Bobinac.

Istraživanje, kojim je na razini Hrvatske obuhvaćeno tisuću pacijenata, provedeno je jer dosad nije bilo relevantnih pokazatelja o tome u kojoj su mjeri građani zdravstveno pismeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nužna bolja komunikacija liječnika s pacijentima

Zdravstvena pismenost očituje u znanju o tome kako se nositi s bolešću, ali i kako održavati zdravlje, baviti se prevencijom oboljenja, te pronaći, razumjeti i primijeniti informacije o liječenju.

Zaključci istraživanja su da je nužna bolja komunikacija liječnika i drugog zdravstvenog osoblja s pacijentima jer javne medijske kampanje za promociju zdravstva samo putem društvenih mreža ili plakata ne donose očekivane rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U smjernicama se predlaže unapređenje komunikacijskih vještina liječnika i drugog medicinskog osoblja, jačanje uloge ljekarnika u zdravstvenoj pismenosti, učinkovitije označavanje zdravstveno štetnih proizvoda, te označavanje posebnim naljepnicama relevantnih i potvrđeno medicinski vrijednih tekstova u medijima, rekla je suradnica u projektu Maja Horvat.

Tri su smjera intervencija u cilju povećanja zdravstvene pismenosti u Hrvatskoj, a to su unapređenje i povećanje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih informacija, razvoj sposobnosti korisnika da pronađe i razumije informacije te stvaranje institucionalnog okvira koji bi podržavao djelovanje na tom polju, poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Čačić razmontirao Plenkovića koji posvuda vidi radikalnu ljevicu: 'Pa ti si bio debelo u komunističkom gnijezdu'