Statistički podaci govore da od oko 68 kilograma mesa, koliko prosječni Hrvat pojede na godinu, čak 32 kilograma otpada na svinjetinu, a 24 kilograma na perad, pišu Vijesti.hr.
Malo iznad europskog, a debelo ispod američkog prosjeka
Preostalih 10 kilograma otpada na govedinu, junetinu i teletinu, a ona zadnja dva kilograma na janjetinu. Razlog tomu su, dakako, cijene.
"Teletina se kreće oko 112 kuna, to je but, piletina je nekih 60 tak kuna, junetina je 65 i 76, a svinjetina je 40-tak kuna", kazala je za RTL Marija Pršir, prodavačica u jednoj zagrebačkoj mesnici.
I dok je prosječna konzumacija mesa na godišnjoj razini u Hrvatskoj neznatno veća od prosjeka Europske unije (67 kilograma godišnje) još uvijek je za 50 posto manja u odnosu na potrošnju u SAD.
Magistrica nutricionizma Diana Gluhak, govoreći za RTL preporučila je konzumaciju svježeg mesa dva do četiri puta tjedno.
U restoranima se nađe i meso krokodila, klokana, noja...
"Nekakvo jako prženje ili pohanje ili prženje u dubokom ulju zapravno nije preporučljivo, kao što nije preporučjiva ni prevelika konzumacija procesiranih namirnica! Ja bih uvijek koristila svježe meso, ono koje mogu kuhati, pirjati ili obraditi bez masnoća", kaže Gluhak.
Osim spomenutog klasičnog mesa, u restoranima je sve učestalija i ponuda onog, za ovo podneblje egzotičnog mesa.
U jednom zagrebačkom restoranu nude, primjerice, ramstek od klokana, krokodilovo meso i burger od noja.
"Noj je 55 kuna, a krokodil i klokan su 130, odnosno 140 kuna. Noj dolazi iz jedne farme iz Belgije, krokodil iz Amerike, a klokan naravno iz Australije", izjavio je voditelj restorana.