odnosi zahladili / Hrvati razočarani stavom Njemačke o arbitraži: Srbija je novi favorit Angele Merkel?

Image
Foto: AP Images

Hrvatska je Njemačku oduvijek gledala kroz 'ružičaste naočale', ne samo iz razloga što joj je pomogla u osamostaljenju, već i zato što joj je bila glavni partner u pregovorima za ulazak u Europsku uniju

13.7.2017.
11:01
AP Images
VOYO logo

Stav Njemačke kako bi Hrvatska trebala poštivati arbitražnu odluku oko Savudrijske vale, koja je dodijeljena Slovencima, razbjesnila je brojne Hrvate, piše Deutsche Welle. 

Česta meta Hrvata koji svoju poslovnu sreću odlaze tražiti u inozemstvo, zemlja koja je u očima stanovnika Lijepe naše uglavnom smatrana pristupačnom, razumnom i brižnom, odjednom se pretvorila u neprijatelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Treba se osvetiti Merkelici pa neka razmišlja. To je božja kazna za ponašanje prema Hrvatskoj!“ jedan je od komentara čitatelja na prilog o neredima i opustošenim ulicama Hamburga za vrijeme održavanja summita G20. „Dolje Deutsche Welle, glasnik neprijateljske Njemačke“, komentar je na vijest o stajalištu Europske komisije o arbitražnoj presudi u sporu između Hrvatske i Slovenije. „Danke frau Merkel", napisao je jedan od komentatora na samu vijest o okončanju arbitraže koju je i prije pravorijeka Zagreb odbio. I riječ je tek o pristojnijem izboru utisaka na društvenim mrežama koji su posljedica stava njemačke vlade da bi Hrvatska trebala poštivati odluku Stalnog arbitražnog suda u Haagu u slučaju graničnog spora oko Savudrijske vale.

Podsjetimo, Hrvatska je Njemačku oduvijek gledala kroz 'ružičaste naočale', ne samo iz razloga što joj je pomogla u osamostaljenju, već i zato što joj je bila glavni partner u pregovorima za ulazak u Europsku uniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka će kao najbogatija i najpametnija članica u EU razredu pomoći Hrvatskoj da se brzo prilagodi", navod je iz dnevnog tiska 2011. godine. 

Njemački turisti već se desetljećima spominju kao najvjerniji gosti Jadrana čiji je broj narastao na čak 2,5 milijuna. O nekad, iz hrvatske vizure, idiličnim odnosima svjedoči i pjesma s početka devedesetih Danke Deutschland s kojom su Hrvati pokazali zahvalnost Njemačkoj za napore uložene u međunarodno priznanje ove nekad jugoslavenske republike. Među naivnijim građanima gotovo da prevladava mišljenje kako se Merkel uz jutarnju kavu prvo informira o stanju u Hrvatskoj te da Njemačka bezrezervno može naložiti svim članicama i institucijama Unije kakav stav prema Zagrebu trebaju zauzeti. Razlog tomu možemo tražiti i u čestom naglašavanju bliskosti vladajuće Hrvatske demokratske zajednice i Demokršćanske Unije CDU/CSU što se obavezno koristi u svakim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je novi favorit Njemačke, u zadnje se vrijeme čuje od analitičara koji misle da je upravo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić „učiteljičin miljenik“, a učiteljica je, dakako, Merkel. Dojam da je Hrvatska u magarećoj klupi, pojačan je priopćenjem njemačke vlade baš u trenutku dok je premijer Andrej Plenković govorio da Hrvatska neće poštivati arbitražnu odluku o Savudrijskoj vali, piše Deutsche Welle

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo