Hrvati opsjedaju ovaj sud, dnevno im stize po pet tuzbi

Na Europski sud za ljudska prava 2013. je stiglo cak 1.880 tuzbi iz Hrvatske.

8.12.2014.
11:50
VOYO logo

Dakle, 2013. svakoga dana na Europski sud za ljudska prava stizalo je cak po pet tuzbi iz Hrvatske, a drzava je za izgubljene presude i odluke o prijateljskom rjesenju spora morala platiti cak dva i pol milijuna kuna. Sve upozorava na to da ni ove godine nece biti puno drukcije jer je do 1. prosinca na Sud iz RH pristiglo vec 1.703 predmeta.

Trend povecanog broja tuzbi iz Hrvatske zacet je prije priblizno tri godine, pa ih je 2012. godine bilo rekordnih 2.058, nasuprot tek njih 1.270 u 2011. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pocetkom ove godine sud je radi bolje ucinkovitosti od Nove godine postrozio pravila podnosenja tuzbi. Tako stranke moraju prijaviti podnesak u roku od sest mjeseci nakon sto je zavrsio posljednji podnesak pred domacim sudovima, moraju u svojoj drzavi iscrpiti sva domaca sredstva i proci sve postupke do Ustavnog suda, no, njihov se broj ne smanjuje. Kako je Glasu Slavonije rekao osjecki odvjetnik Radan Kovac, zahtjevi se najvise odnose na povredu prava na posteno sudenje, neucinkovite istrage, s naznakom da posebno mjesto imaju procesi zbog ratnih zlocina. Trend povecanja njihovog broja odnosi se i na predmete vezane uz povredu prava na sudenje u razumnom roku, zbog cega je i sam nedavno podnio takav zahtjev u predmetu kolokvijalno nazvanom 'Selotejp i Garaza', s obzirom na to da se nerijesen na Ustavnom sudu nalazi po tuzbi vec petu godinu.

Odbaceno 8.206 zahtjeva

''Koliko sam upoznat, zbog cinjenice da je Republika Hrvatska povrijedila prava podnositelja zahtjeva, prosle se godine moralo isplatiti oko tri milijuna kuna - kaze Kovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do rujna 2014. iz Hrvatske je od pocetka obracanja toj instituciji ukupno pristiglo 12.286 zahtjeva, a do pocetka godine odbaceno ih je 8.206 jer se tuzitelji cesto obracaju na pogresnu adresu. Na sjednici saborskih odbora predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec istaknula je da je Strasbourg dosad donio 255 presuda koje se odnose na Hrvatsku, s 302 povrede prava i 11 povreda clanaka Konvencije. Ona tvrdi da je Ustavni sud zaustavio poplavu slucajeva koja je prijetila da ce se sruciti na Strasbourg. Prije pet godina takvih je slucajeva pred Ustavnim sudom bilo 9.200, no reorganizacijom je taj broj smanjen na oko 3.000. http://www.glas-slavonije.hr/254974/1/Europski-sud-za-ljudska-prava-tri-godine-opsjedaju-Hrvati-svaki-dan-pet-tuzbi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo