uzlazni trend? / Hrvati oborili rekord u potrošnji lijekova: Jedan lijek se posebno ističe na listi natraženijih

Uoči redovitog godišnjeg izvješća HALMEDA-a o potrošnji lijekova, informativni magazin Potraga analizira koji su se lijekovi najviše kupovali

10.9.2018.
15:45
VOYO logo

Čak 6, 3 milijarde kuna potrošili smo na lijekove u samo godinu dana. Neslužbeni podaci za 2017. godinu pokazuju da je riječ o uzlaznom trendu i rekordnom iznosu. To je gotovo milijardu kuna više nego 2015. i 320 milijuna kuna više nego po lanjskoj statistici.

Uoči redovitog godišnjeg izvješća HALMEDA-a o potrošnji lijekova, informativni magazin Potraga analizira koji su se lijekovi najviše kupovali, po koje su građani odlazili preko granice, te zašto smo potrošili toliko novca.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Daleko najviše se troši na citostatike, znači lijekove za liječenje različit vrsta tumora. Negdje otprilike oko 800 milijuna kuna godišnje. Poslije toga dolaze sredstva za snižavanje povišene razine šećera u krvi – antidijabetici, za oko 400 milijuna kuna godišnje. Zatim slijede lijekovi za smirenje i ostali lijekovi od oko 300 milijuna kuna", kazao je prof. dr. sc. Pero Draganić, glavni savjetnik za promet lijekovima i farmakoekonomiku u HALMED-u.

Lijekovi za dijebetes su u samom vrhu najkorištenijih ali i onih na koje se potrošilo najviše novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draganić dodaje kako je prvi na rang listi Ramipril, lijek za snižavanje povišenog krvnog tlaka. Nakon toga je acetilsalicilna kiselina, antitrombotik, lijek koji se najviše koristi u preventivne svrhe, kojeg većina srčanih bolesnika uzima kao i acetilsalicilnu kiselinu u manjim dozama jer je ona kardioprotektivna. 

Kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje određuje maksimalnu cijenu lijeka i o čemu ona ovisi - doznajte u večerašnjem izdanju Potrage koja je na rasporedu u 19:30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo