'OVO NIJE JAVNA TELEVIZIJA' / 'Žele da Zagorku lovite za grudi!': U novom serijalu ponizili čuvenu Hrvaticu, reagirala i Maja Sever

Image
Foto: HRT

Brojni su reagirali na sporan HRT-ov prilog o Mariji Jurić Zagorki

2.3.2023.
17:18
HRT
VOYO logo

Marija Jurić Zagorka bila je glavna tema epizode HRT-ove emisije 'Turistički vodič', u kojoj je putopisac Boris Veličan sugerirao da bi njezin javni spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici trebalo uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja.

Iako se radilo o šali, mnogi su je ocijenili krajnje neprimjerenom. Odmah su reagirali iz Memorijalnog centra Marija Jurić Zagorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja'

"Zatečene smo što se medijski prostor financiran javnim sredstvima poklanja ovakvom omalovažavanju još jedne velike žene, i to upravo u trenutku u kojemu se toliko malo izdvaja za upoznavanje javnosti sa stvarnim doprinosom Marije Jurić Zagorke kulturnom, političkom i umjetničkom nasljeđu.

Moramo priznati da smo još uvijek u šoku zbog emisije 'Turistički vodič' koja je jučer emitirana na prvom programu HRT-a. Naime, za sve koji su propustili najave po medijima ili samo emitiranje, prva epizoda zove se 'Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njoj putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan govori kako je javni Zagorkin spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja! U istom tonu objavljena je i najava same epizode na mrežnim stranicama HRT-a. Istina, on navodi i kako je taj 'običaj' ipak poznat samo njemu, kao idejnom tvorcu zabavne emisije koja se diči dokumentarnim formatom, međutim, moramo priznati da ovakva vrsta izjava nije ni najmanje zabavna.

Dapače, ponižavajuća je. Ponižavajuća je za sve žene, ponižavajuća je za Zagorku koja se cijeli svoj život borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja s mrežnih servisa nacionalne televizije i zahtijevamo očitovanje o ovom neugodnom ekscesu u javnom prostoru‘, poručuju iz Memorijalnog centra Marija Jurić Zagorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ova emisija ne bi trebala nositi naziv Turistički vodič'

O emisiji su se oglasili i iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koji emisiju smatraju uvredljivom za njihovu struku.

"Slijedom emisije 'Turistički vodič' Borisa Veličana emitirane na programu HRT-a dužni smo se očitovati na istu obzirom je uvredljiva za našu struku i predstavlja degradaciju i nepoštovanje svih, kako domaćina tako i turista, te nikako ne bi smjela nositi naziv 'Turistički vodič'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistički vodiči se uvijek zalažu za zanimljivu interpretaciju činjenica, ali ovakav prikaz je pretjerivanje, nekorektan, nedopustiv i protivan svim ljudskim načelima kompatibilnima našoj struci. Necemo ulaziti u format emisije, ali to nije ono što se treba vezivati uz naš posao ni struku.

Putopisac nije turistički vodič. Nadalje, sukladno odredbi čl.75 Zakona o pružanju usluga u turizmu turistički vodič je dužan prilikom pružanja usluga nositi na vidljivom mjestu iskaznicu turističkog vodiča kojom se utvrđuje njegovo svojstvo što u navedenoj emisiji nije slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj emisiji (pa čak i u samom naslovu ‘Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje‘ (?)) prikazan je sramotan odnos prema našoj velikoj novinarki i književnici. Ponižavanje je nastavljeno i u kaznionici Lepoglava - muškoj kaznionici - kada je gospođi koja radi u restoranu ‘prišiveno‘ kazneno djelo, a kasnije u emisiji jednoj od gošći epitet ‘divlja‘.

Naziv emisije je, s obzirom na njezin sadržaj i potpuno odstupanje od profesionalnih i ljudskih normi, uvredljiv za turističke vodiče. Turistički vodiči su obrazovani, tolerantni, dobro govore strane jezike i poznaju lokalitete na kojima pružaju uslugu. Uvažavaju svoje goste (poštujući različitosti, pa tako i njihove prehrambene navike) i stalo im je do njihove dobrobiti, a pored znanja imaju i opću kulturu (pa tako i kulturu ponašanja za stolom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U situaciji u kojoj se vodiči bore za opstanak struke i kvalitetnu edukaciju te uslijed otvaranja tržišta u kojoj bi stranci bez dana edukacije trebali predstavljati našu zemlju, ovakvu emisiju smatramo čistim narušavanjem ugleda naše struke. Educirani turistički vodiči zemlju predstavljaju s ponosom i bez izmišljanja nonsens događaja.

Stoga Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske navedenu emisiju smatra povredom ugleda naše struke i smatramo da nikako ne bi smjela nositi naziv 'Turistički vodič'", poručuju iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever: 'Smije joj se još jednom'

Maja Sever, novinarka HRT-a, obrušila se na svog vlastitog poslodavca zbog spornog priloga. Sever je naglasila da je Zagorka svoj cijeli život posvetila borbi za ravnopravan status žene te da su njezin feminizam i borba za emancipaciju žene u njezino vrijeme izazivali podsmijeh i neprijateljstvo muških kolega, koji su joj pridavali ružne epitete, proglašavali je luđakinjom i "muškobanjastom babom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se HRT ovom prilikom nije sjetio prikazati Mariju Jurić Zagorku na dostojanstven način, već su joj se, kako kaže, "smijali još jednom". To je za nju neprihvatljivo, posebno s obzirom na to da se prilog emitirao nekoliko dana prije Međunarodnog dana žena, dana kada se slavi borba za ženska prava i ravnopravnost. "Danas, nekoliko dana uoči 8. marta, HRT joj se smije još jednom. Ne, ovo nije javna televizija", zaključila je Sever na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo