HRT IZAZVAO ZGRAŽANJE: / Buduću princezu nazvali 'rastavljenom mulatkinjom', malo je reći da ljudi nisu sretni

Image
Foto: HRT

HRT je opet tema Twittera. Ovaj put zbog upitnog odabira riječi kojima su opisali buduću britansku princezu.

17.5.2018.
11:53
HRT
VOYO logo

'U Londonu se okuplja sve više fanova koji žele pratiti subotnji spektakl kraljevskog vjenčanja buntovnog britanskog princa Harryja i rastavljene američke mulatkinje Meghan. Očekuje se da će vjenčanje koje će stajati 80 milijuna funti biti mješavina tradicionalne kraljevske pompe i holivudskog glamura', tako je u jutrošnjim HRT-ovim vijestima prilog o kraljevskom vjenčanju predstavila urendica i voditeljica Vlatka Kalinić.

Harry je, dakle, buntovni princ, a Meghan je 'rastavljena američka mulatkinja'. Upravo to je zasmetalo neke na Twitteru pa se pitaju kako bi priču popratili da se radi o 'rastavljenoj bjelkinji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su mnogi s upitnicima nad glavom komentirali ovaj odabir riječi, a drugi ih pak kritizirali ove prve s argumentima da su preosjetljivi liberali i da faktualno ništa u toj rečenici nije pogrešno, javila se i sama urednica koju su prozvali, Vlatka Kalinić i opravdala svoj izbor riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pa da rastavljenu bjelkinju ženi afrički princ i da je to presedan u povijesti kraljevske loze, bih. Inače, ta se sintagma često koristi u stranim i domaćim medijima proteklu godinu. U mojoj glavi ni 'rastavljena' ni 'mulatkinja' nisu pogrdne riječi', napisala je urednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, činjenica jest da se pojam 'mulat' danas u svijetu doista smatra zastarjelim i pogrdnim nazivom. To što se to u Hrvatskoj ne zna je sasvim druga priča, uostalom, 'rastavljena mulatkinja' nije stavljena u kontekst presedana u kraljevskoj lozi u tom uvodu u prilog, pa to opravdanje baš i ne stoji.

A i ne treba previše razmišljati da se shvati kako se ipak radi o američkoj TV glumici pa bi možda to bio adekvatniji način da je se predstavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što je Kalinić pročitala u uvodu priloga, samo je, izgleda, 'kopi-pejstano' iz priloga u sinoćnjem Dnevniku 3 koji je uredila i vodila Anita Bilić, a u kojem je novinarka Alenka Marina rekla kako će 'vjenčanje rastavljene američke mulatkinje i buntovnog britanskog princa biti mješavina tradicionalne kraljevske pompe i holivudskog glamura'.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo