Omen 666 / Je li župan inscenirao požar na setu filma 2005. godine? Za RTL Danas progovorili HDZ-ovac Boban i Hrvoje Hribar

Mislim da smo izgubili šest ili sedam godina razvoja, rekao je Hribar

2.5.2021.
18:46
VOYO logo

Od političara smo u Hrvatskoj dosad čuli svašta, ali splitsko-dalmatinski župan otišao je korak dalje: Blaženko Boban priznao je da je jednom zapalio filmski set kako bi otjerao američke filmaše! 

Incident se dogodio 2005. godine u Solinu, gdje se trebao snimati američki horor film "Omen 666". Pa iako na snimci priznaje krivnju, Boban sada tvrdi da nije odgovoran za požar, a sve provjerava i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demien, sotona mala..."

Zapaljeni filmski set u Solinu, nakon požara kojeg je inscenirao župan Boban jer mu se nije svidjela radnja.

"Ja bio gradonačelnik. Narod se diga na noge jer je vidija scenarij filma, a to je bija film "Omen 666", Demien, sotona mala i tako dalje, i tako dalje... Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali, evo ona će me korigirati, izać s crnon rukom, mali đava iz Dujmova groba", ispričao je Boban na snimci koja je objavljena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića tražio je da se prekine snimanje, međutim, kako nije bilo dogovora - Boban je napravio drugi scenarij.

"Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira. I ja dođem gore u njega. Zna ona to sve, jedina ona ubiti i zna to. Ona je saučesnik toga, na njezinu inicijativu je sve (o suradnici). I ja s njin pričam, ma kakvi nema šanse, ne dozvoljava i onda zvoni telefon. Ministre zapalilo se izgleda sve, daske su se zapalile. To sve ode bilo pod daskan. Kako bilo, on je da nalog i oni su se pokupili i ošli ća, nisu snimali, nisu ništa. Eto", nastavio je Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Film "Omen 666" /

HDZ-ov župan priznao da je inscenirao požar: 'Rekao sam ekipi da me zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira'

Image
Film "Omen 666" /

HDZ-ov župan priznao da je inscenirao požar: 'Rekao sam ekipi da me zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira'

Ministarstvo bez komentara

Kaznenim djelom župan se hvalio pred ministricom turizma Nikolinom Brnjac, koja je na sve bez komentara. 

"U vezi s Vašim upitom, molimo Vas da se obratite županu Bobanu, s obzirom na to da ni ministrica ni Ministarstvo nisu upoznati s detaljima ni s kontekstom navedenog događaja te ga stoga nismo u mogućnosti komentirati", napisali su u odgovoru iz Ministarstva turizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boban okreće priču

A Boban sada okreće priču i tvrdi da nije odgovoran za požar filmskog seta.

"Ja i ne znam stvarno tko je taj koji je te dvije daske nagorio, ali znam da sam taj koji je spriječio eskalaciju na tom svetom mjestu", tvrdi sada Boban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka djeluje potpuno suprotno, djeluje kao priznanje?

"Pa dobro, to je bilo u neformalnom druženju i onako polušaljivim tonom je to napravljeno. Jer kad sam rekao inscenirao, niti je mene tko zvao, niti sam ja koga zvao. Ja sam rekao, evo, postoji mogućnost da se to dogodi", tvrdi sada Boban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj provjerava policija

A ono što je za župana - šala, sada provjerava policija koja je tada stigla na već ugašeno požarište. Najavili su ispitati slučaj, pa i župana. "Ne, ja se ne bojim nikakvih prijava. Ali ako su te vrijednosti u pitanju, evo me, tu sam", kaže Boban. 

Na kraju je zbog požara nastala šteta od pola milijuna dolara, filmska ekipa je napustila Hrvatsku, a odahnula je i lokalna nadbiskupija koja je tražila zaustavljanje snimanja filma. A mogao bi odahnuti i župan jer je za ovo djelo predviđena kazna zatvora do pet godina, što znači da sve ide u zastaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Hribar za RTL

Tog požara, ali još više - ogromne štete koja je incidentom učinjena razvoju filmske produkcije u Hrvatskoj, prisjetio se u razgovoru za RTL prvi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.  

"Mi se nismo bavili požarom, bavili smo se činjenicom da smo ostali bez jedne velike mogućnosti. To je bila jedna gotovo nevjerojatna prilika. I onda se pojavila ta neka mogućnost da konačno dođe jedna velika produkcija i to je završilo potpunom blamažom. Mislim da smo izgubili šest ili sedam godina razvoja", rekao je Hribar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi to izgledalo da se ona dinamika koja je krenula s Game of Thronsom 2012., a koja je donijela neku milijardu kuna u sljedećih četiri, pet godina, da je krenulo šest - sedam godina ranije? Ne znam? Puno toga bi bilo drugačije da župan nije tako brz na šibicama", zaključio je Hribar.  

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo