završne riječi na suđenju / Horvatinčić djeci poginulih Talijana: 'Želim da podijelimo bol, da me osjete kao drukčijeg čovjeka'

Konačna presuda bit će donesena 13. ožujka u 13 sati

8.3.2019.
13:24
VOYO logo

Danas je kraj suđenja Tomi Horvatinčiću zbog smrti bračnog para Salpietro, koji je stradao u kolovozu 2011. godine nakon što je zagrebački poduzetnik na njih naletio gliserom.

Podsjetimo, Horvatinčić tvrdi kako je sigurno nešto bilo s autopilotom iako je glavna krivnja njegova sinkopa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljica Irena Senečić kazala je u završnoj riječi da je neprihvatljiva obrana okrivljenika da je imao sinkopu i nije vidio što se dogodilo, a nakon nesreće nacrtao ju je lučkom kapetanu.

"Nije pao sa sjedišta, nije zadobio ozljede", istaknula je. Smatra kako je nelogično da ako sjedite u stolici i doživite sudar, a pritom ste bez svijesti, da je prijateljima na mobitel nakon nesreće rekao da su mu otkazale upravljačke komande. To stoji i u priopćenju za javnost nakon nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje što je moglo izazvati iznenadnu sinkopu. Kazala je da je obrana iskonstruirana radi izbjegavanja kaznene odgovornosti. 

Tužiteljica predlaže da se okrivljeni proglasi krivim, da mu se odredi kazna zatvora i izrekne mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik obitelji oštećenih kaže da ne postavljaju odštetni zahtjev jer je isplatilo osiguranje, ali traže najstrožu kaznu.

Završne riječi podijelio je i sam Horvatinčić

Obrana traži oslobođenje Horvatinčića. Okrivljenik je izrazio suosjećanje i tugu prema djeci poginulih koju osjeća u srcu. Ne može to opisati i reflektira se na njega već osam godina. Zgrožen je nekim stvarima danas izrečenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispada da namjerno po moru ubijam ljude. To prenose mediji da sam ja jurio što je tužiteljica rekla. To su lažne konstrukcije. Kao da se sinkopa može naručiti. Kao da se bolest može naručiti da se oslobodim. 

Kao da sam naručio kemoterapiju. Rak kostiju. Možda sam naručio i stotine tekstova protiv mene. Kao da sam naručio rak želuca, a zamnom su se vukla crijeva dok sam ovdje dolazio. Za mene presumpcija krivnje ne postoji. Ja sam kriv i prije presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj mi je stupiti u kontakt s djecom. Ne samo da ću im finacijski ponagati. Želim da podijelimo bol da me osjete kao drukčijeg čovjeka. Da nisam predstavljen u medijama kao što jesam možda bi oni danas bili ovdje. Molim se bogu svaki dan da me ljudi pamte po djelima koje sam činio. Po dobrim djelima koje sam činio. Čekaju me jos dvije teške operacije koje nisam htio obaviti prije da ne rastežem proces. Osjećam odgvornost prema rodbini poginulih", kazao je Horvatinčić.

Konačna presuda bit će donesena 13. ožujka u 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo