Danas lova na računu / Holding umjesto božićnica isplaćuje nagrade od 3.500 kuna, ali nisu svi zadovoljni

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Radnicima ZET-a, Zagrebačkog velesajam, Čistoće i ostalih trgovačkih društava Holdinga, danas će biti isplaćena nagrada od 3.500 kuna

20.12.2018.
9:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici sindikata su, naime, početkom prosinca na sastanku u Gradskom poglavarstvu postigli dogovor s gradonačelnikom Milanom Bandićem, da se ove godine zaposlenicima Holdinga umjesto Božićnice koja je iznosila 2.880 kuna, isplate nagrade u visini od 3.500 kuna.

Unatoč usmenu dogovoru, odluku o isplati nagrada trebalo je i pravno regulirati, a za to je bila zadužena Uprava Zagrebačkog holdinga. Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb u srijedu je optužio upravu Holdinga da namjerno odugovlače s pravnom formom te da na sve načine nastoje postići da do dogovora ne dođe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da im je kolektivnim ugovorom zajamčeno da isplata treba biti do 20. prosinca, taj sindikat je zaprijetio tužbom ukoliko ne budu ispoštovani rokovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru potpisan je u srijedu, pa bi danas nagrade od 3.500 kuna trebale biti na računima zaposlenika Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nisu svi zadovoljni. Kao i prošle, i ove godine se radnici čiji su računi blokirani, bune jer nagrada neće biti isplaćena na zaštićene račune niti postoji mogućnost isplate 'na ruke'. ZET Zagreb-Sindikat vozača i prometnih radnika je izvijestio svoje članove nakon razgovora s gradonačelnikom 4. prosinca, kako su zatražili 'da se iznađe način kako bi se blokiranima isplatio cijeli iznos ili bar jedan dio na zaštićeni račun, što je gradonačelnik prihvatio i naredio pravnoj službi da se iznađe rješenje kojem bi se blokiranima omogućilo da dobiju isplatu na zaštićeni račun ili na ruke'. Čini se kako će blokirani i ove godine ostati bez Božićnice odnosno nagrade.

Međutim, unatoč trzavicama, ove godine su pregovori tekli glatko i bez previše drame za razliku od lani kada je došlo čak i do potpisivanja punomoći za podizanje tužbe protiv Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić se prošle godine grčevito borio protiv božićnica od 2.880 kn. Bandić je tada smatrao kako je isplata regresa i božićnice u iznosu od 5.770 kuna neto nerealna s obzirom da Zagrebački holding posluje s gubitkom. Tako je lani gradonačelnik govorio da je božićnica od gotovo 3.000 kuna daleko iznad mogućnosti Društva, ali i prosjeka na ime božićnice koji se isplaćuju u Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Čak je 20. prosinca, a to je datum do kojeg je prema kolektivnom ugovoru radnicima trebala biti isplaćena božićnica, u ZGH poslao naputak prema kojem se zaposlenicima Društva trebala isplatiti božićnica u iznosu od 1.250 kuna pozivajući se na to da će isti iznos dobiti i zaposlenici u gradskim upravnim tijelima i drugim trgovačkim društvima i ustanovama čiji je je osnivač Grad Zagreb. Nije 'razbijao glavu' ni kako će blokiranima biti isplaćena što je dodatno izazvalo bijes mnogih.

Iako je izrijekom tvrdio kako neće odstupiti od svoje odluke, Bandić je popustio nakon što su sindikati zaprijetili, a neki i podnijeli tužbe pozivajući se na svoja prava iz Kolektivnog ugovora. Naposlijetku su božićnice isplaćene u cijelosti, a nekoliko mjeseci kasnije i regres u istom iznosu odnosno 2.880 kn te 600 kuna uskrsnice u bonovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo