NIJE MOGLO MIRNO /

Hod za život u Osijeku predvodila Željka Markić: U Rijeci povorku blokirali aktivisti pa ih priveli!

Hod za život i Hod za slobodu imali su bliski susret, ali je policija bila spremna na sve

18.5.2019.
17:30
VOYO logo
Image

Pogledajte privođenje prosvjednika koji su pokušali zaustaviti povorku Hod za život

Image

Pogledajte privođenje prosvjednika koji su pokušali zaustaviti povorku Hod za život

Nacionalni Hod za život istodobno je održan u Rijeci i Osijeku, a 25. svibnja nastavit će se povorkama u Zagrebu, Splitu i Zadru.

Dok je u Osijeku zabilježena jedna povorka s nekoliko stotina ljudi, u Rijeci su bile dvije. Jedna koja se tiče Hoda za život i druga, Hod za slobodu, koja se protivi svjetonazorima one prve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Hod za život okupio je više ljudi, bio je dobro organiziran od samog početka i, bez obzira na to što ih je sjedeći im na putu na Korzu dočekala skupina antiprosvjednika, policija je brzo spriječila eventualni incident.

Njih 12 ili 13 odmah je privedeno u "marice" i povorka je krenula dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hod za život prvi put u Osijeku

Hod za život prvi je put organiziran u Osijeku. Nekoliko stotina ljudi poručilo je kako ovom akcijom žele poslati poruku o potrebi zaštite nerođene djece koju drže najugroženijom manjinom u Hrvatskoj, a zakonodavce pozvati da pronađu primjeren zakonski okvir za ovo pitanje.

Ondje je bila i predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić koja smatra da treba poboljšati zakone i olakšati i ubrzati posvajanje djece obiteljima koje to žele.

"Mi želimo da ono što je središnja tema ovoga, a to je što je ono što žena nosi u svome tijelu kada je trudna, a to je čovjek, znanost to bez sumnje dokazuje, da ima zakonsku zaštitu od začeća do smrti, a zakonodavci neka nađu način kako će to riješiti", kazala je Markić.

Maloljetnici, časne sestre, svećenici, majke s bebama, mlado i staro, svi su pjevali i hodali za život na Korzu. Kažu da brane prava nerođene djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori jako zadovoljni

"Rijeka trijumfira jer su se skupili ljudi, koliki god broj, Rijeka slavi život danas drugi put i evo tome se najviše veselimo. Želimo opet na simboličan način dati podršku životu svakog pa i nerođenog, znači od začeća do prirodne smrti", kazala je organizatorica riječkog Hoda za život Barbara Brezac Benigar.

U koloni gomila transparenata, zastave i pjesma. Rijeka je danas imala dvije kolone. U isto vrijeme na drugom kraju Korza druga kolona, potpuno suprotnih razmišljanja i stavova. Oni traže - pravo na slobodu izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sloboda za izbor, za ljubav, za obitelj u svim svojim nijansama, za autonomiju, zapravo slobodu kao pravo svih, kao sveobuhvatnu vrijednost, a ne kao privilegij", rekla je organizatorica riječkog Hoda za slobodu Iva Davorija.

Jedino zajedničko kolonama je bila točka polaska. Uputile su se zatim svaka na svoju stranu Korza, ali Hod za život, baš kao i lani, je nakratko zaustavljen. Na ulici je, iza transparenta, sjedilo nešto više od desetak aktivista.

Iz Hoda za slobodu poručili da su hodali za svoja uvjerenja

Nisu za razgovor, ali jesu za neposluh. Oglušile su se na policijska upozorenja da se maknu i propuste kolonu, pa kada nije išlo milom, išlo je drugačije, odvela ih je policija.

"Zbog remećenja javnog reda i mira protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi mjerodavnom prekršajnom sudu. Zbog pružanja otpora, policijski djelatnici su ih nosili prema policijskom vozilu. U pitanju je 13 osoba - 12 djevojaka i jedan mladić, i to je bilo jedino policijsko postupanje", kazala je reporterka RTL-a Maja Brkljača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolona Hoda za život nastavila je dalje.

"Nisu nas iznenadili. I prošle godine su bili ovdje tako da smo ih na neki način i očekivali", kazala je Blaženka, sudionica Hoda za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Hodu za slobodu bili i neki političari

Iz Hoda za slobodu potvrdili su nam kako nemaju veze s aktivisticama i zaustavljanjem druge kolone. Oni su, kažu, samo hodali - za svoja uvjerenja.

Obje grupe bile su brojne. I odlučne.

"Nitko me nikada neće uvjeriti i nagovoriti da bismo se trebali vratit 100, 200, 300, 500 godina u vezi s našim pravima", kazala je sudionica Hoda za slobodu Gita Vojvodić.

I Hod za život i Hod za slobodu završili su koncertima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je u službenom priopćenju potvrdila kako je i na jednom i na drugom hodu bilo po tisuću ljudi, ali organizatori spominju veću brojku. Rijeka je prošle godine, prva i jedina u Hrvatskoj, organizirala paralelnu šetnju, jedan paralelni hod s drugačijim razmišljanjima, drugačijim stavovima i idejama. I ove godine bila je jedina koja je to organizirala.

Na Hodu za slobodu bili su i neki političari koji su rekli kako mjerodavna tijela i institucije nisu smjele zažmiriti na činjenicu da će se iduće subote u Zagrebu održati Hod za život jer je u pitanju dan izborne šutnje uoči europskih izbora, a taj hod nosi svojevrsnu političku poruku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo