HOĆEMO LI USKORO PLAĆATI VISOKE KAZNE ZBOG 'SKIDANJA' FILMOVA S TORRENTA? / Evo što kažu internetski operateri i policija

Image

S piratskih stranica redovito 'skida' sadržaj čak 23 posto Hrvata. Hrvati su na četvrtom mjestu kada je riječ o ilegalnom skidanju sadržaja s interneta.

14.11.2016.
10:07
VOYO logo

S druge strane, u Njemačkoj, primjerice, zbog visokih kazni rijetko će kome pasti na pamet s torrenta skinuti neki film ili epizodu omiljene serije. U to se uvjerila i Hrvatica Ivana s adresom u Berlinu. Kako piše Dnevnik.hr, prije nekoliko je godina ostala u šoku kad je na kućnu adresu dobila pismo Universal Picturesa i njihovih odvjetnika u kojem su ju obavijestili da je zbog skidanja jednog filma s torrenta dužna platiti čak tisuću eura. Prekršila je time autorska prava, a nakon plaćanja kazne, više ni ne pomišlja na skidanje sadržaja s torrenta.

Stižu li kazne i za Hrvate koji 'skidaju' filmove?

Hrvatski internetski operateri ilegalno preuzimanje sadržaja s interneta nemaju ovlasti provjeravati jer nemaju pristup sadržaju. To je moguće jedino uz nalog policije temeljem sudskog naloga, rekli su u Hrvatskom Telekomu. Vipnet pak poručuje da se pridržavaju svih važećih propisa kada je riječ o zaštiti autorskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kažnjavanje povreda autorskih prava provodi se u kaznenim postupcima. Kao operator, sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, u obvezi smo dostaviti nadležnom tijelu podatke kojima raspolažemo, a u svrhu provođenja istražnih radnji u pokrenutim kaznenim postupcima', kažu u Vipnetu.

Image
Image

Optima Telekom također poručuje da nisu odgovorni za sadržaj kojem korisnici pristupaju, no kao operater, imaju pravo uskratiti pristup internetu korisnicima ako zaprime prijavu o nezakonitom preuzimanju i korištenju sadržaja sa zaštićenim autorskim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dodatno, na zahtjev Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti operatori su dužni dostaviti, među ostalim, i detaljan ispis IP adresa na koje je pristupano s korisnikovog računa', rekli su u Optima telekomu.

Dugotrajna procedura

CARNet kaže da ipak postoje sankcije za preuzimanje piratskih sadržaja, iako oni ne provode kontrolu prometa sami, nego reagiraju nakon prijave vanjskih izvora. Tijekom ove godine CARNet Abuse služba kreirala je 2882 nova incidenta za kršenje autorskih prava', kažu u CARNet-u, prenosi Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Po službenoj dužnosti naša Abuse služba ne prijavljuje slučaj policiji, nego je to odluka samog vlasnika autorskih prava. Ne postoji zakonski propis koji obvezuje bilo kojeg ISP-a u Hrvatskoj da policiji prijavljuje povredu autorskih prava, nego u ovom slučaju CARNet postupa prema pravilima CARNet mreže definiranim u gore navedenim dokumentima, odnosno sankcionira svoje korisnike ako su počinili računalni incident. Podaci o počinitelju dostavljaju se isključivo policiji i pravosudnim tijelima na njihov zahtjev', poručuju iz CARNet-a.

Image
Image

Naime, korištenjem torrenta, sadržaj se, osim preuzimanja, distribuira i drugim korisnicima, što nije dopušteno, pa CarNet stoga prosljeđuje prijave koje primi od vlasnika autorskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura je sljedeća: korisnika koji je dva puta napravio prekršaj, e-mailom se upozorava na povredu autorskih prava. Ako prekršaj ponovi, tom se korisniku onemogućuje spajanje na internet na mjesec dana. U to vrijeme korisnik bi trebao s računala obrisati sav sadržaj koji je zaštićen autorskim pravima, a ukloniti ga treba i iz torrent klijenta kako se ne bi dalje distribuirao. Ako i nakon te procedure korisnik nastavi ilegalno preuzimati zaštićen sadržaj s interneta, on će dobiti još jedno upozorenje i novo zaključavanje računa na mjesec dana. Račun će se korisniku zaključati trajno tek nakon svega toga, ako učestalo čini povrede autorskih prava. Ipak, CARNet ne naplaćuje novčane kazne niti na bilo koji način kazneno progoni korisnike.

Image
U RIJECI UHIĆEN VLASNIK POPULARNE FILMOVITE: /

Krao susjedi internet i na filmovima i serijama zaradio 600 tisuća kuna

Image
U RIJECI UHIĆEN VLASNIK POPULARNE FILMOVITE: /

Krao susjedi internet i na filmovima i serijama zaradio 600 tisuća kuna

Policija: Godišnje tek 50 kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva

Policija protiv intelektualnog vlasništva godišnje evidentira oko 50 kaznenih djela. Ako dođe do materijalne štete ili imovinske koristi koja je niža od 60 tisuća kuna, to se smatra prekršajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock, Facebook
Image
Foto: Thinkstock, Facebook

Podsjetimo, zatvorska kazna prijeti Riječaninu nedavno uhićenom zbog toga što je brojnim korisnicima putem stranice Filmovita omogućio gledanje najmanje 1251 filma, od kojih mnogi još nisu ni prikazani u kinima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo