HOĆE LI VUČIĆEV POSJET HRVATSKOJ NEŠTO PROMIJENITI I TREBA LI SE ISPRIČATI? / 'Da, naravno, prije svega zbog svoje uloge u ratu...'

Image

Dijalog između dviju država je nužan kako bi se riješili sporni problemi.

9.2.2018.
6:57
VOYO logo

Posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj podigao je veliku buru u javnosti. Posebice s obzirom na njegove izjave u Glini 1995., ali i razlaz u koracima Pantovčaka, iz kojeg je Vučić izravno pozvan, i Banskih dvora. Posljednje što je šokiralo je svojevrsni moratorij za koji je Vučić rekao da bi ga zatražio, a vezano uz vrlo osjetljive teme u međusobnim odnosima Hrvatske i Srbije, kao što je ona ratnih odšeta. No, nije dugo čekao na odgovor.

Image
POSLUŠAJTE VUČIĆEV GOVOR U GLINI 1995. GODINE: /

Predsjednik Srbije stiže u Hrvatsku, a evo što je kazao nekoliko dana prije Oluje

Image
POSLUŠAJTE VUČIĆEV GOVOR U GLINI 1995. GODINE: /

Predsjednik Srbije stiže u Hrvatsku, a evo što je kazao nekoliko dana prije Oluje

Plenkovićev odgovor Vučiću

"Želimo se dotaknuti pitanja manjina. Tu je posebno pitanje nestalih, pravosudne suradnje, pitanje granice i povrata imovine. Vidim da ima nekih dvojbi i oko pitanja ratnih šteta. Treba posjetiti na sporazum o normalizaciji i obvezama, potpisan 1996. godine u Beogradu i članak 7. Prema njemu, dogovor o nadoknadi štete trebalo je postići do šest mjeseci nakon potpisivanja. Do toga nikad nije došlo, razgovori su trajali, ali su prekinuti. Možemo i o tome razgovarati i pojasniti onima koji nisu toga svjesni", poručio mu je danas sa sjednice Vlade hrvatski premijer .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za HDZ-ovce inače spora nema kad je u pitanju posjet predsjednika Srbije. Iz njihovih prijašnjih izjava vidljivo je da nemaju problem s Vučićevim dolaskom, ali neki od njih poput , kao i neki iz drugih stranaka ističu da je nužno da se prije toga ispriča vezano uz svoje izjave u Glini.

Bivši glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević na isprike se, danas govoreći za Net.hr, nije osvrtao. On se više okrenuo prema gospodarskim odnosima. "Hrvatsko-srpski odnosi jako su opterećeni posljedicama agresije na Hrvatsku, ali čuvati i voljeti svoje ne može i ne smije isključiti suradnju sa susjedima", navodi Milošević i dodaje kako sa svim susjedima treba razgovarati, a posebno sa Srbijom "u koju su hrvatski poduzetnici uložili milijarde kuna što je važno za tržište". Prema mišljenju Miloševića, Hrvatska je lider zapadnog Balkana i tu poziciju mora zadržati i na gospodarskom i na političkom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKANDALOZNA IZJAVA SRPSKOG MINISTRA: ‘Vučića će dočekati ustaše na trgovima koji će pokušati doći do njega… kao što su ga pokušali ubiti u Srebrenici’

'Izjave nijedne strane ne ohrabruju'

Gospodarstva se u tom svjetlu ne dotiču u SDP-u. No, i oni ističu kako su nužni dobri odnosi Hrvatske i Srbije, ali i svih zemalja u regiji te samim tim i dijalog. Ipak, kažu da je teško za reći je li baš najbolje vrijeme za Vučićev dolazak s obzirom na atmosferu koja vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjave s nijedne strane ne ohrabruju i s obzirom na njih bilo kakav pomak u rješavanju spornih pitanja gotovo da je nemoguć", kaže nam Domagoj Hajduković. Na konstataciju da je njegov kolega Bojan Glavašević izjavio kako mu je Vučićev dolazak "apsolutno neprihvatljiv" te da je zbog izjava u Glini nužna isprika, Hajduković je rekao kako je to stav na koji Glavašević ima pravo, međutim da Vučićeva isprika ne bi bila naodmet.

"Predsjednik Tadić se ispričao za zločine kada je bio u posjetu Hrvatskoj. Ispričao se ispred države. Vučić bi se trebao ispričati osobno radi uloge u ratu koju je imao i ta isprika ne bi trebala biti formalna već iskrena", kaže Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image

Ispriku bi rado čuli i u Živom zidu, kako zbog dvojbenih Vučićevih izjava tako i zbog politike Srbije koja se, kako kažu, ne ograđuje od četništva čija ikonografija je nerijetko viđena u posljednje vrijeme i u Srbiji, ali i Hrvatskoj.

I oni kao i SDP smatraju da nekih posebnih pomaka u razgovorima neće biti. "Mislim da se ništa neće promijeniti dok su ove garniture na vlasti jer su zakopane u povijest. Mnogo je otvorenih pitanja, od pitanja nestalih, sukcesije, povrata arhivske građe... Razgovarati treba. Međutim promatrajući i dosadašnje takve akcije predsjednice, protokolarne susrete, poput onog slikanja ispred Bijele kuće ili odlaska Erdoganu, čiji smisao nitko još nije shvatio, sumnjam da će se i ovo svesti na formu, a ne na sadržaj. Bojim se da rezultata neće biti", kazao nam je Branimir Bunjac iz Živog zida dodajući kako se po njegovu mišljenju posjetom pozornost želi odvratiti od bitnih tema kao što je Agrokor te usmjeriti na ideološke sukobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica u kampanji

U SDP-u inače smatraju i kako cijela situacija vezana uz pozivanje Vučića ukazuje na nekoordinaciju, kako kaže Hajduković, "između dva brda, Banskih dvora i Pantovčaka", te ističu kako je vidljivo da se predsjednica nije konzultirala pozivajući Vučića.

Međutim, u Živom zidu ne vjeruju da u tom dijelu postoje neka neslaganja već vjeruju da je tek riječ o nekoj vrsti kampanje u koju je Kolinda Grabar-Kitarović već krenula. "Ona je aktivna, miješa se u sve i u ono što joj nije u nadležnosti i ne vjerujem da zbog ovoga neće biti kandidatkinja za predsjednicu svoje dosadašnje stranke", zaključio je Bunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj dogovoren je za 12. i 13. veljače, a predsjednik Srbije naglasio je kako neće samo doći u međudržavnički posjet nego da će obići i Srbe koji žive u Hrvatskoj da vidi kako ovdje žive.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo