Hoće li se konačno ubrzati postupak posvajanja djece?

2.11.2010.
8:57
VOYO logo

"Dan danas čekam šansu da posvojim dijete, ali mogućnosti su jedno, a želje nešto drugo", rekao je za Novu TV udomitelj Ivan Gotovac, koji već pet godina čeka posvajanje. U međuvremenu je udomio dva dječaka, no i dalje se bori s birokracijom.

Naime, da bi se dijete moglo posvojiti, biološkom roditelju treba biti oduzeto roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan roditelj koji se liječi, ako je ovisnik, to predugo traje. Dok čekate da se roditelj izliječi to traje, dijete čeka i naraste, a kasnije su ti postupci jednostavno nemogući jer ili dijete ne želi na posvajanje ili jednostavno dijete nitko neće", objasnio je Gotovac.

Godišnje se posvoji svega 130 djece. Interesa ima, ali zbog dugog trajanja postupka mnogi odustaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napraviti registar posvajatelja

"Treba napraviti reda u čekanju, treba napraviti ono što zemlje oko nas imaju, a to je registar posvajatelja", stav je Jasne Ćurković Kelava, ravnateljice doma u Nazorovoj. Misli da je zakon dobar, ali posvajanje zapinje na centrima za socijalnu skrb i sudovima.

Naime, centri za socijalnu skrb ili sudovi samo jedan telefonski poziv bioloških roditelja mjesečno tretiraju kao brigu, te djeci tako blokiraju posvojenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete u tom periodu, dok traje davanje šansi roditeljima, propada, i sve su mu manje šanse za posvojenje. Djetetu je onda teško jer vidi da postoje roditelji i nije mu jasno zašto ne ide s njima kad oni dođu", ispričala je Kelava.

'Svaki roditeljski dom je neusporedivo bolji od doma'

Premijerka Jadranka Kosor je u ekskluzivnoj izjavi za Novu TV obećala reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se u centrima ljudi još žešće posvete tom poslu, da se manje gledaju papiri a više živi ljudi, djeca s jedne strane i roditelji s druge. Treba vidjeti i da sudovi bolje rade u kontekstu oduzimanja roditeljstva onima koji se za djecu ne brinu", kazala je premijerka.

"Svaki roditeljski dom je neusporedivo bolji od doma ma kako god tamo more ljubavi bilo", dodala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004260215006 arti-201003030560006 arti-201004090394006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo