Hoće li Sanaderu zabraniti da govori kad se vrati?

Sanader se vraća u Hrvatsku sredinom mjeseca. Koji je to dan, i dalje se ne zna, no poznate su neke pojedinosti, koje bi mogle ići na ruku HDZ-u.

8.7.2011.
16:53
VOYO logo

Ivan Turudić je, po svemu sudeći, čovjek za specijalne operacije u hrvatskom pravosuđu. Sudio je Hrvoju Petraču, Nevenu Jurici, Damiru Polančecu, Mladenu Šlogaru, osumnjičenima u aferi "Dubai" i "Gruntovec", stizao je biti i potpredsjednik najzaposlenijeg suda u državi i predsjednik Državnog sudbenog vijeća, a na kraju će na njegovom stolu završiti i dvije parnice protiv bivšeg premijera!

Ivi Sanaderu bi trebao suditi zbog primanja mita od MOL-a najvjerojatnije u listopadu, a moguće je da mu sudi i za primanje provizije od Hypo banke, piše Večernji list. Sutkinji Ivani Kršul će zato pripasti suđenja Sanaderu za Fimi Mediu i u slučaju pogodovanja Robertu Ježiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se ne zna tko će predsjedati sudskim vijećima u postupcima protiv Tomislava Merčepa, bivših članova uprave Hrvatskih autocesta i Skladgradnje i protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, no Turudić ni ovdje nije isključen.

'Čujemo se vrlo rijetko, vrlo, vrlo, vrlo rijetko'

Više puta je morao, pogotovo u slučaju suđenja protiv Damira Polančeca, objašnjavati svoj odnos sa Vladimirom Šeksom, pravnom kralježnicom HDZ-a. Vjeruje se, naime, da je Virovitičanin daleko boljim odnosima s njim nego što on sam tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću negirati da se poznajemo, mi smo dobri poznanici. Čujemo se vrlo rijetko, vrlo, vrlo, vrlo rijetko", kazao je nakon Polančecove optužbe da je osuđen za naručivanje bespotrebne studije zbog pritiska politike.

Ometanje postupka

No, pitanje kada će Sanader biti izručen još uvijek nema odgovora, unatoč njegovom zahtjevu da se ono hitno provede. Sudski spis sa suda u Salzburgu gdje se vodio ekstradicijski postupak još uvijek se obrađuje u austrijskom ministarstvu pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izručenja obrana će tražiti da mu se dopusti da se brani sa slobode, ustupit će sudu Sanaderovu putovnicu kao garanciju da neće pobjeći, počiniti novo kazneno djelo, pokušati utjecati na svjedoke ili na tijek postupka.

List piše kako bi se Sanaderu mogli zabraniti javni istupi i obračuni s protivnicima iz Vlade, HDZ-a ili nekim drugima. Izjave o postupcima koji su pokrenuti protiv njega, naime, mogu se tumačiti kao ometanje postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106210009006 arti-201107020331006 arti-201106090809006 arti-201106300030006 arti-201107060550006

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo