Tomaševićev pad? / Hoće li požeški HDZ-ovci dobiti mig iz Zagreba i srušiti župana Tomaševića, osumnjičenog za nasilje?

Hoće li šef Vlade i HDZ-a dati naputak požeškim članovima stranke da refrerendumom krenu u rušenje neposlušnog HDZ-ovog župana osumnjičenog za nasilje? Novi zakon otvara tu mogućnost

28.11.2017.
19:44
VOYO logo

Daj ostavku! Neću. Ovako bi se mogla sažeti komunikacija premijera Plenkovića i neposluh župana Tomaševića, župana koji postaje sve veći politički problem prvom čovjeku HDZ-a.

„Zakon je tu jasan nekog se može prisiliti samo ako dobije pravomoćnu presudu.“, kaže ministar Lovro Kuščević na upit koliko takva situacija narušava autoritet prijera kao šefa HDZ-a unutar stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili ako 20% požeških birača prikupi potpise za referendum o opozivu Tomaševića, no nakon što se izglasa Lex Šerif, a to će biti ubrzo – otvara se nova mogućnost.

„A to je da se referendum za opoziv čelnika može inicirati i od strane dvije trećine zastupnika u tom predstavničkom tijelu. Ne sugeriram ništa.“, kaže Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sugerira Plenković, požeški HDZ-ovci teško da će se oglušiti. A ako bi se išlo u referndum i ako bi se izglasala smjena, skupština ne pada, već samo idu izbori za novog župana. Kolege župani – odlučni – i Matija Posavec i Željko Kolar i Radimir Čačić smatraju kako je ostavka jedino rješenje.

No, Tomašević se ne da – u Požegi nagađaju da je motiv odbijanja Plenkovića i financijske prirode. Župan još cijelu sljedeću godinu mora otplaćivati nemali nenamjenski kredit. 10 tisuća kuna tešku mjesečnu ratu pokriva s plaćom od 15 tisuća kuna, zasad. A paralelno, dva mjeseca nakon što je njegova supruga završila u bolnici s podljevima nadlaktice i nakon što je policija podigla prijavu protiv njega za nanošenje ozljeda - općinsko državno odvjetništvo u Požegi još uvijek provodi izvide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike