OTKRIVANJE RAKA DOJKE / Hoće li otisak prsta zamijeniti mamografiju? 'Još nema dovoljno jakih analiza, ali s vremenom...'

'Nisu napravljene dovoljno jake analize, dovoljno validna istraživanja da bi se ova metoda smatrala pouzdanom, ali su preliminarni podaci bili ohrabrujući', kaže onkologinja Nikolina Lonjak

4.1.2024.
22:58
VOYO logo

Veliko otkriće znanstvenika s britanskog sveučilišta: tvrde da otisak prsta može otkriti rak dojke i to vrlo jednostavno - uz pomoć znoja. Što o tome misle hrvatski liječnici, RTL je provjerio u razgovoru s Nikolinom Lonjak, onkologinjom iz Klinike za tumore.

"Za liječnike ova metoda trenutno ne znači mnogo zato što je to zapravo jedno istraživanje u moru informacija i podataka koje imamo i zapravo bi svaka medicinski validna odluka trebala počivati na meta analizama, na randomiziranim kliničkim ispitivanjima koje za sada nemamo na ovu temu, ali nas uvijek veseli i ohrabruje kad se vidi bilo kakav pomak u dijagnostici, pogotovo u ovim ranim fazama u prevenciji raka dojke, tako da bi ona za pacijente u budućnosti mogla imati značaj", kaže hrvatska onkologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAČAK NADE ZA OBOLJELE /

Novi tretman protiv raka smanjuje zloćudni tumor: 'Smanjio ga je kod pacijentice s rakom jajnika'

Image
TRAČAK NADE ZA OBOLJELE /

Novi tretman protiv raka smanjuje zloćudni tumor: 'Smanjio ga je kod pacijentice s rakom jajnika'

Smatra da se u ovom trenutku ne može reći da je metoda dovoljno pouzdana.

"Nisu napravljene dovoljno jake analize, dovoljno validna istraživanja da bi se smatrala pouzdanom, ali su preliminarni podaci bili ohrabrujući i pokazali dosta visoku osjetljivost", ističe Lonjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li uopće nešto zamijeniti mamografiju?

Onkologinja smatra da trenutno ništa ne može zamijeniti mamografiju u svakodnevnoj praksi.

"Mamografija, koliko god da ni ona nije 100% osjetljiva metoda, za sada se pokazala izrazito učinkovitom u prevenciji raka dojke, u dijagnosticiranju raka dojke u ranijim stadijima i pokazala je kroz razna istraživanja benefite u preživljenju", navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vremenom bi se ipak moglo primijeniti i na otkrivanje drugih vrsta raka

Izgleda da ne možemo očekivati primjenu ove metode u Hrvatskoj u skorijoj budućnosti.

"Mislim da bi trebalo još dosta vremena, dosta istraživanja. Potom bi trebalo educirati osoblje i napraviti validirane laboratorije. Mislim da ne u tako skoroj budućnosti", kaže Lonjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vremenom bi se ova metoda ipak mogla primijeniti i na otkrivanje drugih karcinoma.

"S vremenom se nadam da da. To je metoda koja se zasniva na temelju tehnike kada se iz znoja traže određeni proteini koji se stavlja u korelaciju s određenim vrstama raka. Tako da za sada su to radili za rak dojke, ali ne vidim zašto ne bi i druge proteine povezali s drugim vrstama", zaključuje Lonjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Lički liječnici pacijentici izvadili tumor od 20 kg! Liječnik: 'Danas je sretna sa svojom obitelji'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo