PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A / Nositelj liste Ressler: Ovo je 12 HDZ-ovih kandidata za europske izbore

HDZ-ovu listu za europske izbore predvodit će Karlo Ressler

5.4.2019.
19:00
VOYO logo

HDZ je u petak odredio kojih će 12 kandidata biti na njihovoj listi za izbore članova za Europski parlament, a nositelj liste bit će Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore.

Uz njega, na listi su i aktualne europarlamentarke Dubravka Šuica i Željana Zovko, saborski zastupnik Tomislav Sokol te zastupnice Sunčana Glavak i Marijana Balić, župani Šibensko-kninske odnosno Brodsko-posavske županije - Goran Pauk i Danijel Marušić, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HDZ odredio kandidate za izbore u EP: Nositelj liste Karlo Ressler, evo tko je još na njoj

Image

HDZ odredio kandidate za izbore u EP: Nositelj liste Karlo Ressler, evo tko je još na njoj

U središnjici HDZ-a održan je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojima je jednoglasno prihvaćena lista HDZ-ovih kandidata za izbore u EP. Na sjednici Središnjeg odbora je utvrđen program i strategija za europarlamentarne izbore.

Iako se spekuliralo da bi na listi mogla biti i Marijana Petir, pokazalo se ono što su HDZ-ovci govorili - da na listi neće biti nitko izvan HDZ-a.

HDZ očekuje osvajanje barem 5 mandata na izborima koji će se održati 26. svibnja. Hrvatska će birati 11 ili 12 zastupnika. To ovisi o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković nahvalio Resslera

Plenković je predstavio kandidate, a posebno je nahvalio nositelja liste Karla Resslera.

"Potpredsjednik mladeži EPP-a, moj suradnik i savjetnik zadnjih nekoliko godina, pravnik je, angažiran na ključnim pitanjima realizacije programa Vlade i aktivnostima u stranci. Pravi je trenutak da kažemo javnosti da HDZ želi s ovakvim programima poslati poruku mladima da svojim radom, znanjem i zalaganjem, mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost. Uvjeren sam da će on to povjerenje pravdati", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je važnije je da imamo odgovore za izazove s kojima se suočavamo", rekao je Ressler i rekao da će pokazati kolika je razlika između odgovornostim, znanja i kompetencije s jedne strane te "svih suprotnih karakteristika s druge".

Odgovorio je i na pitanje je li dobio kakav savjet od Vladimira Šeksa: "Dosta sam ulagao u svoje obrazovanje, svjestan sam važnosti europskog projekta za Hrvatsku. U ovom aspektu programa za europske izbore želim predstavljati sadržaj i vrijednosti koje imamo tako da ću pokušavati da fokus u kampanji bude na tome"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključio se i premijer, poručivši da se Ressler oko tih pitanja više konzultira više s njim te da je "Vlado at large konzultant".

"Na mladima svijet ostaje. Večeras je HDZ pokazao da to nije floskula", istaknula je Dubravka Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je nositelj HDZ-ove liste?

Karlo Ressler (29) je savjetnik predsjednika Vlade i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (YEPP). Rođen je i odrastao u Zagrebu gdje je s izvrsnim uspjehom završio pravni studij. Radio je kao asistent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i asistent zastupniku Plenkoviću u Europskom parlamentu.

Posljednju godinu fakulteta završio je u Engleskoj, a u Njemačkoj završava doktorat o trgovanju ljudima. Prošle je godine vodio Radnu skupinu za izradu novog modernog Statuta HDZ-a, a koordinirao je izradu programa HDZ-a za europske izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oženjen je odvjetnicom Karlom Ressler s kojom ima dvoje djece.

Plenković: "Sve ćete čuti"

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević nije želio u petak, uoči početka sjednice Predsjedništva HDZ-a, iznositi imena koja će se naći na stranačkoj izbornoj listi za Europski parlament, tek kratko poručivši da će to biti pobjednička lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednicu je oko 17 sati stigao i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te je bez izjave prošao pored novinara.

"Sve čete čuti", rekao je Plenković na ulazu u Središnjicu HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će pobjednička lista. Ja znam sastav liste (za europske izbore), ali nisam ovlašten da vam to prenesem", izjavio je Kuščević novinarima.

Nije konkretno odgovorio ni na novinarski upit je li ga aktualna europarlamentarka Marijana Petir kontaktirala kako bi se učlanila u HDZ te hoće li se ona naći na HDZ-ovoj izbornoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je nekih razgovora s Petir, pustimo da se lista potvrdi pa će se znati

 "Bilo je nekakvih razgovora, međutim pustimo da lista danas bude potvrđena na stranačkim tijelima pa ćete onda znati", poručio je.

Kuščević je pojasnio da će HDZ-ovom kampanjom dominirati teme vezane za bolje povlačenje novca iz EU fondova, ulazak Hrvatske u schengenski prostor, uvođenje eura te bolja prezentacija nacionalnih  interesa i borba za njih u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliko njegovo ministarstvo ima službenih automobila odgovorio je da ih ima šest. Poručio je kako ministarstvo posebnu brigu vodi o racionalnom korištenju proračunskih sredstava te, osim službenih automobila, koriste usluge taksi prijevoza koje koriste njihovi službenici i dužnosnici.

Inače, zbog produljenog rada Sabora sjednica HDZ-ova Predsjedništva, koja je trebala početi u 15 sati, pomaknuta je za 16,30 sati. Također, pomaknute su i satnice sjednica Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ranije je danas, ne otkrivajući detalje, najavio da će poslijepodne stranačka tijela (Predsjedništvo, Nacionalno vijeće i Središnji odbor) utvrditi stranačku listu za izbore za Europski parlament, kao i izborni program i strategiju za izbore.

O imenima kandidata na listi nije htio govoriti, samo je najavio da HDZ na izbore izlazi samostalno. "Idemo sami na izbore i siguran sam da ćemo ostvariti pobjednički rezultat“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nagađanja da će na listi biti netko tko je u zadnji trenutak uskočio u HDZ-u, pri čemu se aludiralo na aktualnu europarlamentarku, bivšu HSS-ovku Marijanu Petir, Jandroković je pozvao na strpljenje, rekavši da će sve biti poznato do kraja dana.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo