puno otvorenih pitanja / Hoće li kurikularna reforma ikada zaživjeti, ili će ona opet zatresti noge na kojima je postavljena Plenkovićeva Vlada?

Hoće li upravo kurikularna reforma koja je i oformila vladajuću koaliciju, tu istu Vladu – doći glave

20.8.2017.
18:48
VOYO logo

Prepisani akcijski plan, članovi povjerenstva koji ne ispunjavaju uvjete, lažno radno iskustvo, mijenjani uvjeti natječaja i nedostatak dijela dokumentacije; sve je to analiza Ministarstva obrazovanja stavila na teret Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu reforme obrazovanja. Službenog očitovanja još nema, a školska godina počinje za 2 tjedna. Hoće li kurikularna reforma ikada zaživjeti, ili će ona opet zatresti noge na kojima je postavljena Plenkovićeva Vlada?

Hoće li upravo kurikularna reforma koja je i oformila vladajuću koaliciju, tu istu Vladu – doći glave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na klackalici Vican/Divjak, premijer Plenković jasno je zauzeo stranu. Šefica stručnog povjerenstva svoj posao radi odlično, odmah je rekao, a krivac za sve je onaj koji se drznuo tajne podatke ustupiti medijima.

"Ovo su sve ljetne teme koje ćemo brzo kad se ponovo uhoda rad Vlade prebroditi. A bili ste upoznati s analizom iz Ministarstva? ma bio sam upoznat da se nešto radi ali to je manje bitno, ono što je bitno je supstanca- reforma", poručio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima je, tvrde, bitna reforma; ali ministrica Divjak još čeka službeno očitovanje povjerenstva. Ne odustaje od želje da s čela ode Dijana Vican, a na čelo sjedne upravo ona.

"... predložila sam novi model koji reformu stavlja u nadležnosti institucija koje su ionako u sustavu zadužene za provedbu reforme. Upravo zato moj tim i ja ne bježimo od odgovornosti, već pokrećemo niz projekata, poput informatike, vezanih uz Strategiju jer naši učenici i studenti nemaju vremena čekati", tvrdi Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovića na eventualnu smjenu neće potaknuti tuđe mišljenje ili nekakva dokumentacija, smatraju analitičari. Ovo je čisto demonstriranje omjera snage u Vladi.

"Poruka je predsjednika Vlade sasvim jasna. on neće pustiti da mu bilo tko – koalicijski partner, ljudi unutar stranke, frakcije, bilo tko putem medija smjenjuju bilo koga u vladi. Ako će on išta napraviti, kao s Mostom, napravit će tako – tajnice napišite razrješenja, i doviđenja", kaže politički analitičar Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u ovom zauzimanju snaga HNS je nešto diskretniji, ali su i oni nedvosmisleni..

„Ministrica Divjak ima punu podrsku HNS-a, a zajednicki cilj ove Vlade je što brže i efikasnije provođenje kompletne reforme obrazovnog sustava, pa tako i kurikularne reforme. HNS sa svojim partnerima razgovara, radimo zajedno. Ono sto smo gledali u zadnje dvije godine, kad su se partneri u vladi prepucavali putem medija, nije donijelo nista dobro“, poručuje Predrag Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pero Lučin, član stručnog povjerenstva, objašnjava -  cilj stručnog povjerenstva je bio da u njemu sjede stručni ljudi. A u međuvremenu se politika uvukla ‘ do laktova’.

"Ako se zbog toga raspadne vlada, meni bi to bilo jako teško razumljivo… Mi imamo sastanak s premijerom 8.rujna, nadam se da ćemo doći s akcijskim planom; ali .. ne vidim budućnost povjerenstva ako se to ne raspravi", tvrdi Lučin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt Akcijskog je plana je u premijerovoj ladici još od travnja, a za 20ak dana bi ga trebali konačno predstaviti. Vican nam ne odgovara na pozive danas, ali je u intervjuu jednom dnevnom listu objasnila kako unatoč svemu ne vidi razloga da se plan ne provede. Dok na taj isti plan u ministarstvu gledaju dijametralno suprotn. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo