OKUPILI SE INFEKTOLOZI /

Hoće li EU uvesti 'hrvatski' model zaštite od koronavirusa? 'Država sa slabijim mjerama ugrožava ostale'

Moramo biti svjesni ugroze, ali mjesta panici nema, kazao je ministar Beroš.

4.3.2020.
14:08
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da u Hrvatskoj nema novih slučajeva koronavirusa. 

"S obzirom na epidemiološku situaciju možemo očekivati još neke nove pozitivne. Ali se nadam da će, kao i dosad, oni biti u vezi s već sada detektiranim slučajevima. I to ne bi bilo niti zabrinjavajuće niti problematično", kazao je ministar Beroš ispred Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević gdje su se danas sastali svi šefovi infektoloških službi i glavnih medicinskih sestara u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ovim susretom želimo pokazati da smo organizirani i posvećeni ovoj problematici i da ćemo u okviru struke i mogućeg napraviti sve da odgovorimo na ovu ugrozu", kazao je Beroš i dodao da time žele još podići pripravnost svih službi i doznati sve činjenice o novoj bolesti. Sastanak danas imaju i epidemiolozi. 

Dogovara se optimalni model izoliranja bolesnika

"Infektolozi dogovaraju optimalni model izoliranja bolesnika i njihova nadzora", kazao je Beroš. Ministar je rekao da se nada da će Hrvatska imati dovoljno zaštitne opreme. "Naše zalihe su bile od ranije popunjene i još ih nismo počeli trošiti. Vjerujem da ćemo imati dovoljno zaštitne opreme. No, još prije mjesec dana pokušali smo kontaktirati i domaće i inozemne proizvođače i distributere te opreme i, ako se sjećate, i na Vladi je bilo rečeno, da smo se orijentirali prema Južnoj Americi kao najudaljenijem kontinentu koji još nije pogođen tada bio tom ugrozom i pokušali dobaviti nove količine", rekao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesta panici nema"

Ministar je najavio i da će u petak svim ministrima zdravstva EU predložiti mjere koje je uvela Hrvatska. "Kada imate neki lanac, onda je on snažan koliko je snažna najslabija karika u njemu. S obzirom da smo vezani jedni na druge, i geografski i tranzitno i na druge načine, ukoliko neka zemlja ima slabije mjere, to ugrožava i druge zemlje", kazao je Beroš te dodao da će na tom sastanku pokušati ujednačiti te mjere koje se provede u državama EU. 

"Moramo biti svjesni ugroze. Mjesta panici nema. Većina bolesnika ima blagu sliku. Vidjeli ste da od naših devet oboljelih neki ni ne pokazuju znakove bolesti. I to je jako dobra vijest. No, znamo kako bolest može utjecati na starije i bolesne pa moramo biti oprezni", rekao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo