'Zovu nas u panici kad ostanu bez svijesti'

Dok se među mladima nakon uhićenja dilera na Zrću o drogi i dilanju teško govori, liječnici otvoreno kažu kako se ondje konzumiraju različite kombinacije droga.

13.7.2012.
17:51
VOYO logo

Nakon što su na Zrću u Novalji 'pali' dileri kokaina sva usta su zatvorena. Iako postoji priča kako je dilere lako pronaći u masi, po prepoznatljivoj garderobi, skupina mladića iz Zagreba tvrdi kako o tome ništa ne zna. Čuli su, kažu, da je bila racija ali o dilerima ne znaju ništa. "Uostalom, što koga briga što se ovdje konzumira. Tu dolazimo još od 15 godine i dobro se zabavljamo i bez droge", kažu. Njihove riječi potvrđuju i dvije Britanke. Ne isključuju mogućnost da dilera ima, ali ističu da su njima za dobar provod dovoljni tek kokteli i zgodni momci.

Zbog nekih droga šalju i za Zadar

No, dok su mladi slabo rječiti, liječničke ekipe iz Novalje su ponešto detaljniji. Ne čudi to budući da se prema njihovim iskustvima na Zrću konzumira kombinacija amfetamina, LSD-a, alkohola i marihuane. Taj miks izaziva delirij, a posljedice mogu biti i kobne. Hitna pomoć najčešće intervenira zbog lupanja srca, znojenja, nesvjestica i epileptičnih napadaja. Kako sintetičke droge imaju razarajući učinak na mozak nerijetko ih moraju slati i na zadarsku neurologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najgore je u vrijeme after beach partija i rano ujutro'

"Zovu nas u svako doba dana, ali najgore je u vrijeme 'after beach' partija od četiri do osam navečer i od dva do sedam ujutro kada se broj intervencija višestruko poveća. U pravilu imaju do 25 godina, a po smjeni znamo imati i po stotinu intervencija. Najčešće nas obavijeste njihovi prijatelji koji panično zovu, jer ostanu bez svijesti. U ambulanti prime infuziju, a znalo nam se dogoditi da nakon toga počnu i pjevati. Odmah priznaju sve što su uzeli", ispričala je za Slobodnu Dalmaciju liječnica iz novaljske ambulante Marta Šerer.

Iz policije su potvrdili da su na Zrću i njihovi ljudi no nisu željeli otkriti koliko ih je. Dnevno, kažu, imaju po dvije, tri zapljene, najčešće marihuane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo