OPET U AKCIJI SPAŠAVANJA / HGSS 12 sati tražio ženu na Medvednici. Temperatura je pala ispod nule, a onda su vidjeli trag u snijegu...

Image
Foto: HGSS

Spasioci su pronašli ženu u tri sata u noći: "Na veselje svih sudionika potrage, sretno je vraćena u zagrljaj zabrinutog supruga. Ovakvi nas zagrljaji pune energijom za sljedeću akciju"

28.12.2021.
17:22
HGSS
VOYO logo

HGSS ponovno je bio u akciji - sada zbog gospođe koja je planinarila s obitelji po Medvednici ali se nakratko razdvojila. Ubrzo je pao mrak, njena se baterija na mobitelu ispraznila. Temperatura je pala ispod nule, obitelj je pozvala pomoć. 

Spasioci su dozivali i slijedili trag sve dok gospođu nisu pronašli oko tri sata iza ponoći, pothlađenu, ali u dobrom stanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HGSS na svojim je stranicama objavio detalje potrage: 

"Tijekom spuštanja s Grafičara prema Kraljičinom zdencu obitelj se nakratko razdvojila te su trenutak nepažnje, uz slabije poznavanje planinarskih puteva, bili dovoljni da gospođa nesvjesno skrene s puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
noćna božićna drama /

HGSS-ovac iz spasilačke ekipe sa Sljemena: Noć u brdu, ledena kiša, vjetar, polomljene ih našli na rubu šumarka

Image
noćna božićna drama /

HGSS-ovac iz spasilačke ekipe sa Sljemena: Noć u brdu, ledena kiša, vjetar, polomljene ih našli na rubu šumarka

Zbog brzog padanja mraka, prazne baterije na mobitelu i nepoznavanja terena gospođa je ostala izgubljena u šumi te ju je zabrinuta obitelj počela sama tražiti, a ubrzo je zatražila i pomoć policije".

Spašavatelji su dobili osnovne informacije od obitelji te je krenula opsežna potraga, odazvalo se puno spašavatelja i potražni tim iz Stanice Zagreb te jedan potražni tim iz Stanice Novska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog niskih zimskih temperatura, koje u noći padaju ispod ništice i bojazni od smrzavanja, gospođu je trebalo pronaći što prije. Odmah je započeto pretraživanje svih okolnih planinarskih puteva, makadama, šumskih vlaka i jaruga. Potragu je dodatno otežavala gusta magla koja je jako smanjivala vidljivost u šumi i prazna baterija mobitela koji se zbog toga nije mogao locirati. Za mogući nastavak potrage sljedećeg dana u pripravnosti su bili i policijski djelatnici", naveli su u detaljima potrage.

Srećom, jedan od spašavatelja je u snijegu pronašao svjež otisak gojzerice istog modela kakav nosi i nestala gospođa te je na temelju tog traga započeto još detaljnije pretraživanje okolnog terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo prije tri sata u noći izgubljena gospođa pronađena je neozlijeđena i pothlađena te je na veselje svih sudionika potrage sretno vraćena u zagrljaj svog zabrinutog supruga.

"Ovakvi nas zagrljaji pune energijom za sljedeću akciju spašavanja i podsjećaju nas zašto se bavimo spašavanjem ljudskih života, zašto vježbamo, uzimamo vrijeme svojim obiteljima, pa ponekad i ne spavamo. Nakon zaključenja potrage, analize i vraćanja opreme u oružarstvo, 28 spašavatelja i potražni psi vratili su se svojim kućama u ranim jutarnjim satima na hvatanje zadnjih sat-dva sna", napisali su iz HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi su se i zahvalili velikoj pomoći DVD-u Šestine kojim je ustupilo  prostorije za lakše organiziranje i vođenje potrage te podsjetili sve, koji odlaze u prirodu i planine, da sa sobom uvijek ponesu napunjen mobitel.

Podsjetimo i na akciju HGSS-a na sam Badnjak kada su na Crvenom spustu spašavali mladiće koji su ukrali zaštitnu strunjaču sa staze te se na njoj spuštali. Zbog velike brzine izgubili su kontrolu, dvojica su skočila sa strunjače, a druga dvojica mladića nastavila su kliziti te se u sudaru ozlijedila. Jednog su operirali i prijetila mu je paraliza, drugi je imao ozljede glave.. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo