Unatoč inflaciji i porastu cijena gotovo svega, Hrvatska gospodarska komora procjenjuje kako Hrvati neće štedjeti na uskršnjoj trpezi ni ove godine. Kako javlja Glas Slavonije, očekuje se konzumacija od oko 1700 tona šunke te oko 30 milijuna jaja.
Viši stručni suradnik Županijske komore Osijek, Igor Mikulić kaže kako će i šunka i jaja najvećim dijelom na hrvatske stolove stići iz domaće proizvodnje. Ipak, dio tih namirnica i uvozimo.
Nadalje, istraživanja su pokazala i kako građani najavljuju i nešto skromniji uskršnji doručak i ručak, a svoje namirnice najvećim dijelom nabavit će u hipermarketima ili velikim trgovačkim centrima.
Što se tiče namirnica, najčešće se pripremaju kuhana jaja, mladi luk te kuhana šunka. Slijedi ih hren, rotkvica, a onda i sirnica, odnosno pinca te orehnjača, a zatim na red dolazi i svinjetina.
U konačnici, građani tvrde kako će za nabavu namirnica za uskršnju trpezu najvećim dijelom trošiti od 200 do 299 kuna, a nešto manje do 20 posto njih izdvojit će od 400 do 499 kuna. Ove godine porastao je i broj onih koji planiraju potrošiti 1000 i više kuna te sada iznosi 6,5 posto u odnosu na prošlogodišnjih tri posto.