PORASLA CIJENA DIONICA / Hercegovačka obitelj preuzima 'Brodomerkur'? No, na putu im stoje i drugi dioničari

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitska kompanija lani je "poduplala" prihode u odnosu na 2021. i dovela ih do razine od gotovo 60 milijuna eura.

21.8.2023.
14:48
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hercegovačka tvrtka "Mepas" koja je vlasnik i "Saponije" i "Kandita", danas je i službeno počela postupak potpunog preuzimanja splitskog "Brodomerkura", prenosi Slobodna Dalmacija.

Tvrtka "Mepas" nedavno je otkupila dodatnih gotovo četiri posto dionica "Brodomerkura", čime je prešala granicu od 95 posto vrijednosnica nakon čega ima zakonsku obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje ciljane tvrtke. Nakon kupovine tih dionica na Zagrebačkoj burzi je skočila vrijednost dionica splitske tvrtke na 85 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na putu preuzimanja tvrtke stoje i drugi dioničari kao što su tvrtka "Agram Invest" Dubravka Grgića koja posjeduje 1,45 posto dionica, ali i Nenad Bakića s 0,38 posto udjela.

Image
'TURISTI U ČUDU' /

Što se događa na splitskoj plaži? 'Lako za nas, ali djecu moramo voditi na drugi kraj'

Image
'TURISTI U ČUDU' /

Što se događa na splitskoj plaži? 'Lako za nas, ali djecu moramo voditi na drugi kraj'

Vrijednost "Brodomerkura" se procjenjuje na oko 25 milijuna eura, a najvrjednija nekretnina im je prodajni centar u Dujmovači gdje se već nekoliko godina, nakon što je Sveučilištu prodana velika poslovna zgrade na Poljičkoj cesti, nalazi sjedište poduzeća koje ima oko 150 radnika. Splitska kompanija lani je "poduplala" prihode u odnosu na 2021. i dovela ih do razine od gotovo 60 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mepas'

Glavna djelatnost "Mepasa" je distribucija robe široke potrošnje na području Bosne i Hercegovine, tvrtka ima 386 zaposlenih djelatnika, posluje kroz četiri distributivna centra, a robu izravno isporučuje na više od 5000 prodajnih mjesta te se ubraja u vodeće distributere na području svog djelovanja. Sjedište im je u Širokom Brijegu.

Prije godinu dana preminuo je dotadašnji vlasnik Mirko Grbešić, a posao su nastavili sinovi Ivan i Filip koji su preuzeli uloge u upravama i nadzornim odborima tvrtki u Hrvatskoj. U lipnju se špekuliralo da bi "Mepas" mogao prodati "Brodomerkur", a kao potencijalni kupac spominjao se "Pevex", javlja Poslovni dnevnik. U Brodomerkuru je Mepas kao većinski vlasnik prisutan od 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Zagrebu 3.000 studenata bez mjesta u domu. Krevet više traži se i drugdje, a u Splitu rekordan broj prijava

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo