HDZ: / Zašto Josipović nije osudio Miloševića?

16.4.2010.
15:33
VOYO logo

Nakon sastanka Predsjedništva vladajuće stranke u Hrvata upućeno je priopćenje u kojemu HDZ govor predsjednika Ive Josipovića pred Parlamentom Bosne i Hercegovine tumači kao gestu kojom se umanjuje negativna uloga Slobodana Miloševića.

Odbacuju da je hrvatska politika, odnosno politika HDZ-ove vrhuške devedesetih godina, Franje Tuđmana i Gojka Šuška prema BiH nanijela štetu toj državi i prouzrokovala patnje njenom narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je nakon sjednice upitana je li znala što će Josipović kazati u svom govoru pred Parlamentom BiH, kao što tvrdi njegov savjetni Joško Paro. Kazala je kako "nije znala" i navela kako je "morala biti obaviještena".

Kazala je i kako je suština razgovora na današnjem trosatnom sastanku u središnjici HDZ-a činjenica da "svi mi koji imamo odgovornost za Hrvatsku moramo držati Ustava i zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje sa zaključcima sastanka vodstva HDZ-a prenosimo u cijelosti:

arti-201004160130006"Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice najsnažnije podržava politiku Vlade Republike Hrvatske pune potpore Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda s jasnom euroatlantskom perspektivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao država koja je prva na svijetu priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska je bila saveznik BiH u borbi protiv velikosrpske agresije. Sukladno Sporazumu o prijateljstvu i suradnji od 21. srpnja 1992. te Splitskog sporazuma od 22. srpnja 1995. između RH i BiH, Oružane snage Republike Hrvatske dale su golemi doprinos opstanku jedinstvene Bosne i Hercegovine te konačnoj pobjedi nad agresorskom politikom Slobodana Miloševića.

HDZ najoštrije odbacuje svaki pokušaj relativizacije krivnje Miloševićevog režima, prešućivanje njegove genocidne politike te izjednačavanja žrtve i agresora pod izlikom da su zločini počinjeni na svim stranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu, Predsjedništvo HDZ žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Republike Hrvatske opstanku Bosne i Hercegovine, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onog u Srebrenici.

Predsjedništvo HDZ najoštrije odbacuje dio govora predsjednika Josipovića u kojem se tvrdi da je Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinijela politici koja je 'požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijuna raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo HDZ odbacuje stajališta koja nisu u skladu s člankom 2. Deklaracije o Domovinskom ratu koju je Hrvatski sabor donio 13. listopada 2000. Ta je Deklaracija, donesena za vrijeme koalicije predvođene Ivicom Račanom, konstatirala kako je Republika Hrvatska vodila 'pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome'.

Predsjedništvo HDZ-a podsjeća na obveze iz Deklaracije o Domovinskom ratu u kojoj se u točki 7 kaže: 'Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo HDZ inzistira na dosljednom poštivanju odluka Hrvatskog sabora i odbacuje poteze kojima se slabi parlamentarna demokracija.

Predsjedništvo HDZ duboko žali što, unatoč odredbama Ustava Republike Hrvatske, predsjednik Josipović nije svoje poruke o hrvatskoj politici prema BiH koordinirao s Vladom Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo HDZ isto tako smatra izuzetno važnim izražavanje pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku ili političku orijentaciju. U tom smislu, poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom Selu je pozitivan korak u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira.

Hrvatska demokratska zajednica će se kao i do sada zauzimati za politiku temeljenu na prihvaćanju povijesnih činjenica, odbacivanju revizije povijesti Domovinskog rata, ali i snažnog usmjerenja prema budućnosti suradnje, međusobnog uvažavanja i prosperiteta u jugoistočnoj Europi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i da je šefica i premijerka Jadranka Kosor sazvala danas sastanak bivših hrvatskih (HDZ-ovih) premijera. Javnost nije obaviještena o njemu, a nagađa se da je tema sastanka upravo Josipovićev posjet BiH. Neizvjesno je hoće li se sastanku odazvati Stjepan Mesić i Ivo Sanader, ili su u Banske dvore pozvani isključivo ratni premijeri Franjo Gregurić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša.

Danja Šilović Karić iz odnosa s javnošću Pantovčaka kazala je kako je "nemoguće dobiti reakciju Ureda predsjednika danas zato što je Josipović na službenom putu u Pečuhu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004150015006 arti-201004150889006 arti-201004160035006 arti-201004140519006 arti-201004150898006 arti-201004160469006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo