HDZ /

za vratom SDP-u

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da je premijerka Jadranka Kosor u zadnjih par mjeseci vratila povjerenje dijela birača.

25.7.2011.
23:30
VOYO logo

Istraživanje Crobarometar, koje provodi agencija Ipsos Puls, za Dnevnik Nove TV pokazuje da, iako 72 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, već četvrti mjesec taj je broj u opadanju.

Istodobno, od ožujka raste broj onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru i sada je njih 20 posto. Neodlučnih je 8 posto. Povratak optimizma može se samo tumačiti povratkom HDZ-ovih birača Vladi, jer sada, primjerice, 52 posto birača vladajuće stranke misli da zemlja ide u pozitivnom smjeru. Prije samo mjesec dana više od 60 posto birača mislilo je da zemlja ide u lošem smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 4 godine 51 posto ispitanika je mislio da zemlja ide u lošem, a samo 31 posto da ide u dobrom smjeru.

Sličan trend bilježi se i kod poteza Vlade. Od veljače pada broj pesimista. Doduše i sada 69 posto građana ne odobrava Vladine poteze, ali se taj broj iz mjeseca u mjesec smanjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24 posto birača, pak, odobrava poteze Vlade. I tu zasluge za blagi oporavak Jadranka Kosor duguje svojim biračima. Naime, sada više od 60 posto HDZ-ovaca odobrava poteze Vlade, a do prije mjesec dana samo je 54 posto bilo uz Vladu, pokazuje istraživanje koje je objavila NovaTV.

Kosor popravila imidž

Lipanj je bio za HDZ najbolji u ovoj godini, završili su ga s 23,8 posto potpore i najvećim rastom u izbornoj 2011. godini. Za SDP-om zaostaju manje od tri posto. Ta je stranka i dalje najjača s 26,3 posto potpore, a ovo je najmanja razlika između dviju vodećih stranaka u posljednjih godinu dana.

HDZ je na valu kraja pregovora s Europskom unijom vratio dio birača koji su mjesecima bili neodlučni, dok SDP u tom razdoblju nije izgubio ništa. Zanimljivo, prije četiri godine u ovo doba SDP je imao 30, a HDZ 23 posto.

HNS je opet treća stranka s 6,2 posto potpore, slijede Laburisti s 5,5 posto, HSS se lagano oporavlja i sada ima 4,2 posto. Potom slijedi HSP s 3,6 posto, a može se smatrati i gubitnikom jer je još prije dva mjeseca bio treća stranka. HSLS je na 3,3, HSU na 3,2, a HDSSB 3,1 posto potpore birača. Ostale stranke imaju 9 posto, a neodlučnih je sada 11 posto. Prije mjesec dana bilo ih je 14 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka Kosor ima najbolji osobni imidž nakon nekoliko mjeseci. Sada o njoj pozitivno misli 34 posto birača. Zoran Milanović je "zacementiran" na 44 posto potpore, dok je predsjednik Josipović nedodirljiv s 83 posto potpore.

Vezani članci:

arti-201107200789006 arti-201107200696006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo