TKO ĆE OSVOJITI ZAGREB? / HDZ u prednosti pred SDP-om u VI. i VII. jedinici, sve je izglednije da nitko neće moći samostalno okupiti Vladu

Image
Foto: Vijesti.hr

Približavanjem #RTLankete prema kraju - s finalnim rezultatima za 1. i 2. izbornu jedinicu koje ćemo objaviti u srijedu i četvrtak - sve je jasnije kako manje stranke, iako razmrvljene, postaju sve zanimljivije u mogućim postizbornim kombinatorikama

19.10.2015.
18:57
Vijesti.hr
VOYO logo

Ekskluzivna RTL anketa na najvećem uzorku od čak 10.000 ispitanika ušla je u samo finale. Mandati iz slavonskih, dalmatinskih te izbornih jedinica na sjeveru te u Istri i Primorju su podijeljeni, do četvrtka ćemo popuniti svih 140 mjesta u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprije se prognozira da će se izbori lomiti u zagrebačkim izbornim jedinicima - a u VI. i VII. smo istraživanje proveli od 15. do 18. listopada.

U VI. jedinici u kojoj su jugoistočni dio Zagreba, Velika Gorica i Sisak HDZ-ova Domoljubna koalicija dobiva 35,8, SDP-ova Hrvatska raste 32,5 posto, MOST 10,1 posto i Milan Bandić 365 7,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako HDZ u postocima dobiva više glasova - u mandatima se vodi mrtva trka - dobiva šest kao i SDP, dok po jednog imaju MOST i Bandićeva stranka. To je u odnosu na 2011. tri manje za SDP i dva više za HDZ.

U raspodjeli mandata zbog D'Hondtove metode zasada ne sudjeluje Živi zid iako prelazi izborni prag s 5,4 posto te Orah i koalicija HSP-a i HKS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u drugim izbornim jedinicama moguće je da se tzv. granični mandat pretvori u fiksni, ali će ga zbog toga netko izgubiti. To su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su, a napominjemo da je 9,8, posto birača neodlučno.

I u VII. izbornoj jedinici u kojoj je južni dio Zagreba, Karlovac, ali i Novi Vinodolski najviše glasova - 39,2 posto dobiva HDZ-ova koalicija, SDP-ova je sa 35,6 posto posto druga, treći je sa 9,8 posto MOST, a Živi zid je četvrti sa 5,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč postocima u mandatima su dvije glavne kolaiicje izjednačene - i HDZ-ova i SDP-ova dobivaju po šest mandata. Po jedan dobivaju  MOST i Živi zid. Kao i u šestoj izbornoj u odnosu na prošle izbore HDZ dobiva dva više, a SDP tri manje.

Izborni prag ne prelaze stranka Milan Bandić 365, Orah i Uspješna Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati - jer je 12,8 posto birača neodlučno.

U Saboru je nakon osam izbornih jedinica popunjeno 112 mjesta - HDZ vodi sa 52, SDP ima 48, HDSSB, MOST i IDS imaju po tri te Živi zid, Uspješna Hrvatska i Milan Bandić 365 po jedan mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je 2011. u ovih osam izbornih jedinica imao 36, a SDP 63 mandata, dok je sličniji rezultat bio na izborima 2007. godine - 51 HDZ - SDP 48.

Od osam do sada anketiranih izbornih jedinica u šest više glasova dobiva HDZ, a u dvije SDP. U četiri jedinice više mandata dobiva HDZ - a u dvije se vodi mrtva trka u mandatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato će nevjerojatno uzbudljivi biti rezultati RTL ankete u prvoj i drugoj zagrebačkoj izbornoj jedinici koji bi mogli odlučiti izbore.

U srijedu objavljujemo rezultat za II., a u četvrtak i za posljednju - I. izbornu jedinicu - i tada ćemo znati tko bi mogao pobijediti na ovim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizu ovog ekskluzivnog istraživanja pogledajte u RTL Direktu u 22.15 sati.

Detaljni rezultati predizbornog istraživanja za VI. i VII. izbornu jedinicu nalaze se u našem STATISTIČKOM CENTRU, a ono što Vijesti.hr posebno i detaljno donose su rezultati o: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • graničnim, fiksnim te vjerojatnim mandatima
  • postotku glasova za koalicije i 'manje' stranke
  • kako Tomislav Karamarko i Zoran Milanović stoje u utrci za premijera
  • kako su glasači raspoloženi za izlazak na izbore
  • raspoloženju i preferencijama glasača s obzirom na spol, obrazovanje,  zaposlenje i županiju stanovanja
  • preferencijama koalicija i stranaka prema Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću kao budućem premijeru

STATISTIČKOM CENTRU MOŽETE PRISTUPITI OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo