SDP traži odlazak vlade / HDZ-ovac 'bocnuo' šefa SDP-a: 'Dio vodstva stranke vam se iza leđa sastaje s Milanovićem'

Image
Foto: Pixell

SDP će inzistirati na interpelaciji o radu Vlade

30.1.2019.
11:55
Pixell
VOYO logo

Čelnik SDP-a Davor Bernardić u sijedu je u Sabor ponovni napao Vladu zbog propale kupnje borbenih zrakoplova od Izraela, ustvrdivši da je izgubila kredibilitet, 'mora otići i da će insistirati na Interpelaciji o radu Vlade koju su uputili u Hrvatski sabor, a HDZ-ov Branko Bačić mu je uzvratio da interpelacija neće proći i kako razumije želju SDP-a da ruši Vladu i ministra Krstičevića, jer je to pokušaj SDP-a u sanaciji vlastite štete.

„Jasno je da je papir upozorenja postojao i jasno je da su i predsjednik Vlade i predsjednica države i ministar Krstičević bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu. Očito je da su to radili svjesno i s namjerom. Znali su da pod uvjetima koje su Amerikanci zadali teško ili gotovo nikako ne može doći do realizacije kupoprodajnog ugovora s Izraelcima”, izjavio  je Bernardić u stanci za slobodni govor u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom izlaganju, sadržajno identičnom onom kojim se obratio u ponedjeljak na SDP-ovoj konferenciji za novinare, Bernardić je premijeru opetovano postavio tri pitanja: „Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je usprkos upozorenjima inzistirao na kupnji baš tih aviona? Je li svjestan da je tim činom ugrozio međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje?"

Vlada i resorni ministar, tvrdi, obmanuli su javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ali ne samo javnost, obmanuli su i Odbor za obranu. Nikakav papir upozorenja nije ni stigao na Odbor za obranu. Oni koji su protratili povjerenje i sabora i Odbora za obranu i hrvatskih građana i izložili Hrvatsku međunarodnoj blamaži ne mogu više raditi ovaj posao. Svojim ostankom na toj poziciji svakim danom sve više ugrožavaju obrambenu sposobnost naše zemlje”, ustvrdio je Bernardić.

Bačić: Nema odgovornosti na hrvatskoj strani

Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić, Bernardiću je ponovno pojasnio kako nema nikakve odgovornosti oko nabavke zrakoplova na hrvatskoj strani, dodavši kako će odbiti predloženu interpelaciju. Naglasio je kako razumije želju SDP-a da ruši vladu i Krstičevića, no to je SDP-ov „pokušaj sanacije vlastite štete”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Podsjetio je Bernardića i kako je bivša SDP-ova vlada priredila blamažu s rekonstrukcijom MIG-ova u Ukrajini.

 „Za razliku od tog natječaja, ovaj je natječaj bio transparentan”, rekao je Bačić. Tijekom postupka nabave borbenog zrakoplova odabrana je najpovoljnija ponuda, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ta je ponuda podrazumijevala i predodobrenje SAD-a državi Izrael za ponudu tih zrakoplova Republici Hrvatskoj. Pri tome je dostava konačnog odobrenja bila na izraelskoj strani i uvjet potpisivanja ugovora, a kako Izrael nije uspio dobiti to odobrenje, ugovor nije potpisan i time nije nastupila nikakva šteta za Hrvatsku i za hrvatske porezne obveznike”, naglasio je Bačić.

 Prema tome, kaže, nema govora niti o odgovornosti resornog ministra Krstičevića niti Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Razumijem želju SDP-a da ruši vladu i Krstičevića. Ovaj pokušaj interpelacije isključivo je u funkciji sanacije vlastite štete”, poručio je Bačić Bernardiću.

 HDZ-ov zastupnik Bačić podsjetio je predsjednika SDP-a Bernardića i na sve lošiji rejting njegove stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Usprkos pokušajima podmetanja izmišljenih afera HDZ-u, rejting SDP-a iz mjeseca u mjesec je sve lošiji. ... Nezadovoljstvo predsjednika SDP-a je vjerojatno i rezultat činjenice da se dio vodstva SDP-a njemu iza leđa, sastaje s bivšim predsjednikom stranke”, zaključio je Bačić.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo