RAZOČARANJE U KOALICIJI: / "Karamarko je stvorio Frankesteina, a toga nije svjestan"

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunic/

Pravaši su znali biti i treća stranka u zemlji, imali su i po sedam zastupnika u Saboru, no u 25 godina višestranačja nikada nisu došli na neku višu državnu dužnost.

7.2.2016.
7:00
PIXSELL, Marko Lukunic/
VOYO logo

"Da, danas smo mi nakon HDZ-a najjača stranka u Domoljubnoj koaliciji. Jedini imamo tri zastupnika, jedini smo samostalno, bez pomoći drugih zastupnika ili stranaka, u Saboru formirali svoj zastupnički klub, a ja sam izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora" ponosan je Ivan Tepeš, mladi 36-godišnji Zagrepčanin s Borongaja na Peščenici koji je, nakon odlaska Ruže Tomašić, preuzeo kormilo HSP-a Ante Starčević

Polako ali sigurno izgurali umjerene

URNEBESNA GREŠKA: Tepešev HSP tužit će Milanovića zbog računalnog programa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
URNEBESNA GREŠKA: /

Tepešev HSP tužit će Milanovića zbog računalnog programa!

Image
URNEBESNA GREŠKA: /

Tepešev HSP tužit će Milanovića zbog računalnog programa!

Mediji HSP AS nazivaju novim HDZ-ovim strateškim partnerom. S te zvučne pozicije pravaši su polako, ali sigurno izgurali HSS Branka Hrga. Koji je imao puno bolju startnu poziciju, ali kojemu je na ovim izborima pripalo tek jedno zastupničko mjesto. Jednako koliko su imali i prije ulaska u Domoljubnu koaliciju.

Kratkih rukava za sada je ostao i HSLS Darinka Kosora, umjerena liberalna stranka kojoj je pripalo dva zastupnička mandata, i čiji kandidat za ministra financija i gospodarstva Josip Budimir, unatoč svim potrebnim kvalifikacijama, nije dobio zeleno svjetlo premijera i koalicijskih partnera za dolazak na neku od ključnih ekonomskih funkcija u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov STRATEG Smanjili bi prava pacijenata, srezali broj zaposlenih, a umirovljenike prebacili na socijalnu skrb

Image

HDZ-ov STRATEG Smanjili bi prava pacijenata, srezali broj zaposlenih, a umirovljenike prebacili na socijalnu skrb

Razočaranje u Domoljubnoj koaliciji

"Karamarko je stvorio Frankesteina, a toga nije svjestan. Mirne duše je mogao za potpredsjednika Sabora izabrati Branka Hrga, i nitko mu ne bi imao što za prigovoriti. Ovako, otvorio je prostor Tepešovom HSP-u, ljudima poput Hasanbegovića i Crnoje, pa sada svi u zemlji pričaju o ideologiji, a nitko o ekonomiji. A upravo je ekonomija trebala biti glavni cilj ove vlade" kaže zastupnik jedne od manjih stranaka Domoljubne koalicije, koji ne krije razočaranje ovakvim raspletom događaja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No što HDZ dobiva trakvim manevrom.

Politolog s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj povukao je zanimljivu paralelu. On, naime, smatra da je pozicija HSP-a Ante Starčević slična onoj koju na lijevoj strani političkog spektra uživaju Hrvatski laburisti.

"Na terenu imaju jedan posto podrške, a na izborima su zahvaljujući koaliciji dobili tri mandata i danas imaju svoj zastupnički klub. Kao što je Milanoviću bilo stalo da u svojoj koaliciji ima jednu lijevu stranku koja se zauzima za radnička prava, tako je i Karamarku, kada je sklapao savez s HSP-om Ante Starčević, bilo stalo da ima jednu izrazito desnu stranku, kako bi se osigurali i glasovi koji su u to vrijeme pripadali Ruži Tomašić" ističe Šalaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega jer je na parlamentarnim izborima 2011. više od 200.000 glasova desnice i desnoga centra ostalo ispod izbornog praga. Prilika koju HDZ nije želio propustiti pa je svim silama nastojao pridobiti Ružu Tomašić.

Opasna Ruža

No malo su se preračunali. Tomašić je na dvjema europarlamentarnim izborima, osvojila uvjerljivo najveći broj preferencijskih glasova na HDZ-ovoj koalicijskoj listi. Prvi put je sa 64.000, a drugi put s čak 107.000 glasova iza sebe ostavila HDZ-ove veličine poput Andreja Plenkovića, Dubravke Šuice, Ivane Maletić, Davora Stiera… Zbog neslaganja, 2014. napustila je stranku koja je sama osnovala. Činilo se da će HDZ pomesti HSP AS sa političke scene, no napravili su upravo suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko više od skupljanja glasova

A planovi HDZ-a nisu se svodili samo na zbroj glasova rasipane desnice.

"Karamarko, u nedostatku jasnih politika, dok se još čekaju prvi ekonomski potezi nove Vlade, koristi pravaše da umjesto njega vode svjetonazorski rat s ljevicom. On koristi HSP Ante Starčević kao prijetnju. Zato je, uostalom, Tepeš i postao potpredsjednikom Sabora. Njegovim izborom HDZ je poslao jasnu poruku: Evo, to je naša politika, lustracija, antikomunizam, zaštita desnice. Time se održava tenzija u javnosti, a postojeće podjele u društvu još produbljuju" zaključuje Šalaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo