O TRENUTAČNOJ KRIZI /

Hajdaš Dončić: 'Plenković preuzima karakteristike velikog vođe Sanadera'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Da je ovo presedan, da, ja se ne mogu sjetiti da je dosad bilo koji član oporbe glasao na taj način, no za sve postoji prvi put', komentirao je Siniša Hajdaš Dončić potez Tomislava Sauche

5.5.2017.
10:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić prokomentirao je trenutačnu politički krizu i jedno od trenutačno najaktualnih pitanja tko će nastaviti voditi Sabor.

"Mi ćemo dati logičan i racionalan prijedlog da pet potpredsjednika to između sebe dogovore tko bi nastavio voditi sjednicu do trenutka izbora novog predsjednika Sabora dok se ne dokaže da postoji većina. Isto tako ćemo predložiti da se sjednica nastavi nakon lokalnih izbora imajući u vidu važnost svih institucija u državi, a institucije su zapravo i gradovi, općine i županije, da se omoguće mirni lokalni izbori i da se sjednice nastave, te da ih netko od podpredsjednika vodi kao tehnička osoba do izbora novog predsjednika Sabora", rekao je za N1 televiziju Hajdaš Dončić, objasnivši zašto već danas ne žele vidjeti ima li većine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi možete izabrati predsjednika Sabora većinom, ali treba vam kvorum. Da se ne dogodi pad situacije, da se ne nastavlja čudna situacija u kojoj saborske većine nema, na ovaj način se omogućava da se ne miješaju dva procesa, lokalni izbori i saborska većina. Bit će jasno vidljivo može li HDZ ostvariti većinu ili se ide na izbore. Uvijek su bolje rješenje parlamentarni izbori nego ova agonija".

Osvrnuo se i da izjavu Tomislava Sauche koji tvrdi da SDP laže jer je Bernardića obavijestio kako će glasati rekavši da on nema taj podatak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tomislav Saucha će sam nositi taj svoj križ i fleku koji je dobio svojim glasanjem, on sam zna zašto je to napravio. Imate samo dvije mogućnost koju je mogao napraviti Plenković: da da ostavku i raspiše nove izbore ili da predloži novog ministra financija bez novih izbora, a Sabor je to mogao izglasati ili ne. Da je ovo presedan, da, ja se ne mogu sjetiti da je dosad bilo koji član oporbe glasao na taj način, no za sve postoji prvi put".

Prokomentirao je i rezultate glasovanja za opoziv Marića koji iznose 75:75 naglasivši da to pokazuje pat poziciju te da ne postoji saborska većina.

"Kada glasate o povjerenju ministra zapravo glasate o povjerenju Vladi. Ako racionalno gledamo vidi se da je to 75:75 i ne vidim kako bi u nekim sljedećim ciklusima glasao Saucha, kako bi glasali i ponašali se Esih, Glasnović... Oni ne žele preslagivanje i to je tragično, ali taj se bijes na manjine pojavljuje i u zapadnim demokracijama, bili su dosta otvoreni prema tome. Njihovo je pravo da kažu s kim žele i s ne žele. Ajmo riješiti lokalne izbore i neka onda Plenković dokaže da ima 76 ruku u Saboru, iako i ako uspije želim mu mirno more jer ne znam kako će upravljati sa 76 ruku. Vidim da Plenković preuzima karakteristike velikog vođe Sanadera s dociranošću prema novinarima i s arogantnim stavom", izjavio je Hajdaš Dončić za N1 televiziju koji je još dodao kako paralelni lokalni i parlamentarni izbori nisu mogući, iako postoji teoretska mogućnost za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike