brži sustav naplate /

HAC uveo brži sustav plaćanja karticama: transakcija se sada može obaviti za tri sekunde

Do sada je trebalo do osam sekundi. Iako za neke nevažno, HAC-u su sekunde itekako važne

9.5.2018.
8:45
VOYO logo

Pred ljetnu sezonu HAC uvodi novi, još brži sustav naplate. Oni koji prolazak autocestom plaćaju bankovnim karticama, transakciju sada na Demerju mogu obaviti za manje od tri sekunde. 

Time neće biti riješene sve ljetne gužve, s obzirom na to da se svake godine povećava broj turista koji prolaze kroz Hrvatsku, ali će se plaćanje karticama ubrzati gotovo tri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljno je samo staviti bankovnu karticu. Nadograđeni softver odradi transakciju. I sve to za manje od tri sekunde. 

"Odlično, odlično, jako dobro nek bude samo tako... Zadovoljan sam, brže je nego ENC nekada... Bilo je i prije jako brzo, ne znam koliko u sekundama...", rekli su nam putnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je trebalo do osam sekundi. Iako za neke nevažno, HAC-u su sekunde itekako važne. Za produženi vikend za Praznik rada, Demerjem je prošlo 8.640 vozila. Po starom za to bi trebalo 19 sati, po novom samo sedam. 

"To znači da smo smanjili transakciju plaćanja bankovnim karticama za 62,5 posto i vrijeme čekanja korisnika. Povećali smo sigurnost, a i zadovoljstvo korisnika", ističe Nil Marović, voditelj operativne jedinice zapadne Hrvatske u HAC-u.

A da zadovoljstvo bude i veće, u HAC-u savjetuju i korisnike ENC-a. Uređaj se treba staviti prije ulaska na autocestu, što najbolje znaju kamiondžije. 

Prošle godine ostvareno je 20 milijuna transakcija ENC-om, preko 36 posto od svih transakcija. No, neki se i dalje ne znaju njim koristiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate ulaznu stazu, imate petlju betonu ugrađenu kad vozilo nagazi uređaj već dostupan anteni. Ako ga tek vadi, može imati problema s transakcijom", pojašnjavaju iz HAC-a.

Unatoč trudu da se naplata ubrza, svake godine, kažu u HAC-u sve je više prometa. Demerje koje je otvoreno 2009. prošle godine prvi put je srušilo primat Lučkom - kroz Demerje je prošlo 3 milijuna i 315 tisuća vozila, za 160 tisuća više nego u Lučkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo