ministar dao izjavu / Habijan o inflaciji: 'Među 9 smo zemalja kojima je stopa u padu. Zamrznuti proizvodi i dalje ostaju. Dokad? Vidjet ćemo'

Iako su poskupljenja u prosincu u Hrvatskoj među najvećima u eurozoni, Habijan je poručio: 'Ako gledate zemlje Europske unije koje su u eurozoni, dakle i pad stope inflacije, Republika Hrvatska je u devet zemalja gdje stopa inflacije pada. Prema tome ja mislim da je to također jedan dobar pokazatelj, jedan dobar podatak'

5.1.2024.
13:56
VOYO logo

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u prosincu 2023. u odnosu na prosinac 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 4,5%. U odnosu na studeni 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku su niže za 0,5%, dok su u godišnjem prosjeku više za 8,0%.

Sve je komentirao Damir Habijan, ministar gospodarstva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema ovim podacima preliminarnim vidimo daljnji trend usporavanja stope inflacije, dakle četiri i pol posto u prosincu, dakako, usporedimo s prosincem 2022. godine. Drugi također dobar podatak ako usporedimo na mjesečnoj razini, dakle studeni 2023. prosinac 2023. pad od 0,5%, odnosno u studenom smo imali 4,7., a sada imamo 4,5 posto. Također, jedan zanimljiv podatak ako pogledamo zemlje Europske unije, unutar eurozone, dakle devet zemalja ima pad stope inflacije. Među tih devet zemalja također je i Republika Hrvatska. Ovo samo pokazuje da taj trend pada stopa inflacije koje sada već možemo gledati od kraja 2022. godine, dakle iz prosinca.

Image
SKUP PROSINAC... /

Poskupljenja u prosincu među najvećima u cijeloj Europi: Višu stopu inflacije imale samo Slovačka i Austrija

Image
SKUP PROSINAC... /

Poskupljenja u prosincu među najvećima u cijeloj Europi: Višu stopu inflacije imale samo Slovačka i Austrija

Konstantan usporavanje, konstantan pad stope inflacije, nešto što zapravo pokazuje da oni svi paketi pomoći Vlade Republike Hrvatske koji su u glavnini bili naglašeni da bi išli štititi standard građana i upravo da bi usporili pad inflacije apsolutno daju rezultate. U konačnici, ovi podaci, preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku to pokazuju. To je na tragu zapravo i onih procjena Europske komisije koja objavljuje u svojim jesenskim izvješćima prognoze, dakle stope inflacije. Ako pogledamo njihovu prognozu, recimo za 2024. godinu Republika Hrvatska je među tri zemlje s najnižom stopom inflacije, a ako gledamo prognoze, dakle Europske komisije za 2025. prognoza je, dakle, da će ta stopa, gledajući sve zemlje Europske unije biti upravo u Republici Hrvatskoj najniža. Prema tome, pokazuje konzistentnu politiku. Ova Vlada daje rezultate. To se vidi i na ovim preliminarnim rezultatima Državnog zavoda za statistiku", poručio je Habijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su poskupljenja u prosincu u Hrvatskoj među najvećima u eurozoni, Habijan je poručio: "Ako gledate zemlje Europske unije koje su u eurozoni, dakle i pad stope inflacije, Republika Hrvatska je u devet zemalja gdje stopa inflacije pada. Prema tome ja mislim da je to također jedan dobar pokazatelj, jedan dobar podatak."

Na pitanje o proizvodima zamrznute cijene odgovorio je: "Oni i nadalje ostaju. Vidjet ćemo dokad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor novog šefa DORH-a nije htio komentirati. A na pitanje je li Ivan Turudić HDZ-ov čovjek odgovorio je: "Ne bi uopće u ovoj fazi, dakle, kada su tek zaprimljene kandidature tako o bilo kojem kandidatu govorio, niti bi želio kontaminirati tako u medijskom prostoru bilo kojeg kandidata. Mislim da nije doista fer", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo