Prestrašno, izmjereni udari bure od 237 kilometara na sat!

Nevrijeme u Zagrebu je u ponedjeljak nosilo stabla i krovove, te rušilo pročelja zgrada. Još dramatičnije je bilo u Rijeci i okolici, gdje su u udarima bure prevrtani kamioni, potapali se brodovi.

11.11.2013.
17:48
VOYO logo

Ciklona prozvana 'Teodor' pune ruke posla dala je zagrebačkoj Hitnoj službi. Pacijenti stižu od jutra, a samo do podne imali su 45 intervencija, kazao je pročelnik Ureda dr. Marin Buljan.

"Od 8 pa do 11 sati bio je velik broj intervencija. Negdje su padale grane, ljudi su padali na stepeništu, na cesti, s krovova...Tako da je skoro 35 posto naših intervencija u tom periodu bilo vezano za to", kaže dr. Buljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja Novi list, zbog ozljeda prouzročenih orkanskim nevremenom u riječku bolnicu zaprimljena je 41 osoba. Osim dvoje životno ugroženih, 13-ero građana zadobili su teške ozljede.

"Kad je riječ o teškim ozljedama, radi se o raznim prijelomima, od kuka, ramena, lakta i skočnog zgloba dok među lakšim ozljedama bilježimo lakše fraktura i ogrebotina. Sve se je pod kontrolom što se nas tiče, no posla ima i ozlijeđeni u nevremena stalno dolaze. Kad se pribroje našoj uobičajenoj kazuistici na hitnom traktu može se reći da posla ima stvarno dosta", kazao je voditelj Centra za hitnu medicinu dr. Alen Protić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Samo smo gledali kako se zid ljulja'

U Zagrebu se uslijed nevremena urušio i Paromlin, stari industrijski kompleks koji je danas gradsko parkiralište. Urušilli su se zidovi zgrada, srećom bez ljudskih žrtava.

"Ovdje na Paromlinu je prvo pao jedan pa drugi zid. U jednom trenu smo zaustavili ljude da više ne uklanjaju automobile jer nas je bilo strah, samo smo gledali kako se zid ljulja. Na sreću taj zid je pao tako da je šteta minimalna i samo dva ili tri auta su ogrebana", rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Pavle Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Sljemena nemoguće doći

Kaos je nastao i u prometu - obustavljene su ili preusmjerene neke autobusne linije, zbog odlomljenog granja prekinute su tramvajske linije. Javna vatrogasna postrojba odradila je stoinjak intevencija. Srušena stabla, oštećeni automobili, krovovi kuća... Crijep je pao i s krova Markove crkve, ali i zagrebačke 18. gimnazije, ujedno i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

Snijeg je zabijelio Sljeme do kojeg je nemoguće doći. Usprkos prijepodnevnim intervencijama ekipe se povlače, spašavaju se radnici koji su zapeli u snijegu. "Opasno je, posao će obaviti kad se stanje smiri", kazao je direktor Sljemena Dragutin Žiljak i poručio: zaboravite na Sljeme. "Ne ići gore, Sljeme je još uvijek neprohodno, a vjetar te jačine da bi mogao uzrokovati nova padanja. Drveća po cesti još ima, čak nam je jedno drvo palo i na žičaru. Najbolje bi bilo pričekati današnji dan da prođe i sutra krenuti u detaljno čišćenje i saniranje", kazao je Žiljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bog nas kažnjava jer smo zločesti'

Nakon današnjeg dana mnogo je pitanja ostalo otvoreno. Jesu li službe bile dobro pripremljene? Jesu li se posljedice mogle izbjeći i zašto nisu otvorene gradske garaže? Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kaže- elementarnu nepogodu neće proglasiti jer za to nema potrebe, a garaže će otvoriti ako se nevrijeme nastavi. "Ni ja nisam oka sklopio, sve je letjelo s balkona", kaže Bandić i u svom stilu poručuje: "Ja sam kriv! Ja sam kriv i kad miš crkne na Jelačić placu i kad drvo pukne i kad se mačka popne na krov. Tko je kriv? Vjerojatno smo zločesti, dragi Bog nas kažnjava jer smo zločesti!", kaže Bandić.

Iz Podravine pak stižu vijesti o poplavama, kojih ima i u prigorskom dijelu Koprivničko-križevačke županije. Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja u Koprivnici, Križevcima, županiji ali i u općinama Hlebine i Molve. Trenutno je najkritičnije u koprivničkom prigradskom naselju Reka, gdje je za sav promet zatvorena državna prometnica Koprivnica - Križevci. Kritično je i na križevačkom području. Sanira se područje oko potoka Jarčani čija voda prijeti okolnim kućama, a uz Glogovnicu, gdje se voda vraća, jedino rješenje je postavljanje zečjih nasipa, na čemu rade tamošnja dobrovoljna vatrogasna društva. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo