Analiza CRO Demoskopa /

'Gužva' na krilima političkog spektra: Startu najbolji rejting među novim opcijama u zadnjih 10 godina

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Kriza stranačkog sustava otvara nove perspektive i unosi brojne nepoznanice u političku arenu

7.2.2019.
14:58
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL je otkrio kako građani vide vodeće hrvatske političare i što misle o strankama na početku izborne godine. Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTLHDZ i dalje najbolje stoji, ali i oni, kao i sve vodeće stranke, bilježe pad. Najviše pada Živi zid dok je svoje mjesto našla i nova stranka Dalije Orešković - Start.

U ovoj analizi donosimo osvrt na rezultate posljednjeg mjesečnog istraživanja CRO Demoskop, promatrano kroz prizmu novih stranaka i gibanja na lijevom i desnom krilu političkog spektra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza stranačkog sustava dovodi do nezadovoljstva

Približavanje eruoparlamentarnim izborima, ali i aktualni procesi u tradicionalnim strankama, prvenstveno unutarstranačka previranja u SDP-u, kao i pregrupiranja na desnom krilu, prava su poslastica u politološkim analizama političkih i stranačkih procesa i odnosa u našoj zemlji. 

Kriza stranačkog sustava, a koja nije ekskluzivna hrvatska pojava, otvara nove perspektive i unosi brojne nepoznanice u političku arenu. Nezadovoljstvo hrvatskih građana vidi se kroz sve veći rast izborne apstinencije kao i kroz pojavu novih inicijativa, stranaka i saveza, među kojima je na lokalnoj razini posebno zanimljiv val nezavisnih kandidata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Odličan start za Start

U prvom mjesečnom istraživanju od osnutka stranke, Start je zabilježio izbornu podršku od 4,6 posto. Ovaj prvi rezultat je zanimljiv za analizu iz više različitih kutova: prvo, u odnosu na pojavu novih stranaka u posljednjih 10 godina, ovo je najviši rezultat u prvom mjesečnom mjerenju kojeg je zabilježila neka nova stranka. Druga zanimljivost, ogromna većina birača ove stranke se svjetonazorski pozicionira na lijevoj strani. 

Iz ovoga proistječe i nova posljedica na lijevom krilu, a to je pad Živog zida koji se zbio uglavnom na lijevoj strani te je biračko tijelo Živog zida značajno izgubilo lijevu dimenziju. Dio glasača stranke Start privukao je velik broj glasača iz skupine neodlučnih. 

Bit će zanimljivo pratiti dalji razvoj sraza ovih dviju stranaka u borbi za lijeve protestne glasače, ali i potencijalni "sudar" Starta sa strankom Glas čija je značajna podrška upravo na lijevom krilu. 

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Stanje u SDP-u stvorilo prostor za nove opcije

Slabljenje SDP-a otvorilo je prostor za nove stranke, ali i nove političke borbe koje će svoj vrhunac doživjeti u susret prvim narednim izborima krajem svibnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička se borba dijelom zahuktava i na desnom krilu političkog spektra. Stranka Brune Esih Zlatka Hasanbegovića postaje glavni izazivači na desnom krilu političkog spektra, ali uz sve vidljiviju aktivnost još dviju stranaka na tom krilu, odnosno Hrasta i HKS-a koji su potpisali sporazum u zajedničkom nastupu, uz sve vidljiviju podršku i povratak svojevrsne ikone hrvatske desnice, Ruže Tomašić.

Usložnjavanje na desnom krilu pojačava i Most koji se otvoreno predstavlja kao suverenistička stranka demokršćanskog političkog diskursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Božo Petrov i Tomislav Panenić

Hoće li Petir i Karamarko izaći na izbore?

U susret nadolazećim europarlamentarnim izborima za očekivati je barem još jednu političku koaliciju preostalih desnih stranaka pravačke provinijencije, odnosno HSP, HSP AS, Desno Ante Đapića. Cilj ovog pravaškog saveza mogao bi biti i slabljenje izgleda ostalih desnih lista da se približe mandatu.

Kod analize stanja na desnici, odnosno na konzervativnom i demokršćanskom krilu ostaju otvorena još dva pitanja: hoće li na izbore izaći Marijana Petir i Tomsilav Karamarko? Ako da, s kojom će listom pokušati pokazati svoju snagu - samostalnom, nezavisnom listom ili s nekom od postojećih stranaka i/ili koalicija?     

U svakom slučaju predstoje nam zanimljivi politički procesi koji bi mogli imati dalekosežne posljedice na stranački ali i politički sustav zemlje.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo