GROZNO STANJE U SPLITSKOM DOMU U KOJI JE UŠAO VIRUS: / 'Neki nemaju sapuna ni tople vode. Samo želim malo voća'

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

'Nitko ne kontaktira ni s kim, ovo je kao da si u pustinji izoliran. Samo želim malo voća i povrća.

11.4.2020.
20:07
Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Ptoreklih dana dogodilo se ono od čega se ponajviše strepilo - koronavirus je "ušao" u domove za starije i nemoćne. Slučajevi zaraze zabilježeni su u Dubrovniku, Pločama, Koprivnici, a najviše je odjeknuo slučaj iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu gdje je zaraženo 40 štićenika te osam zaposlenika doma.

No, koronavirus je stanarima splitskog Doma donio još neke probleme, pišu Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRODOR VIRUSA U DOMOVE ZA STARIJE: /

Još se ne zna što se dogodilo u Splitu; 'Nemoguće da to 10 dana nisu mogli, pa bilježi se svaki poziv'

Image
PRODOR VIRUSA U DOMOVE ZA STARIJE: /

Još se ne zna što se dogodilo u Splitu; 'Nemoguće da to 10 dana nisu mogli, pa bilježi se svaki poziv'

Nemaju sapuna i tople vode, a hranu im donose pred vrata

Kako je za RTL kazao jedan sugovornik iz tog doma, tamošnji štićenici još nisu dobili zaštitne maske ni dezificijense, a sami se moraju snaći i za higijenske potrepštine.

"Ja sam u apartmanima koji su u istoj zgradi kao i dom u kojem su bili zaraženi koronavirusom. Mi imamo poseban restoran u podrumu, ali od danas ne smijemo izlaziti iz svojih soba. Sad će nam donositi hranu na vrata. Srećom, imam neke zalihe higijene, ali ovi u prizemlju nemaju ni sapuna ni tople vode. Sad ćemo navodno svaki utorak ostavljati popis i novce i Crveni križ će nam donositi hranu na vrata", rekao je stanar tog doma Vlado za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neki bi za Uskrs doslovno mogli biti gladni'

Restoran iz kojeg im sada donose hranu je u podrumu. Koristili su ga i oni u tom posebnom dijelu, ali i oni iz dijela gdje su stanovali zaraženi. Oni u apartmanima išli su sami dolje, dok su hranu ovima u drugom dijelu donosili djelatnici Doma. Kako kaže, bili su zaštićeni. Također, nisu ni svi koristili usluge restorana. Neki u sobama imaju svoje kuhinje te si kuhaju sami. Sad im je problem što ne mogu do trgovine te ako nemaju zaliha, doslovno bi neki mogli za Uskrs biti gladni.

Drugi je problem, kaže RTL-ov sugovornik, što korisnicima novac stoji na bankovnim računima. Bankomat je izvan Doma, a oni ne smiju izlaziti tako da je pitanje i kako će plaćati obrok ako neće imati novac. Također, ni članovi obitelji ne smiju ih posjećivati. Usto, nemaju ni zaštitne maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo maske, neka gospođa nam je neki dan podijelila maske, snalazimo se", kazao je Vlado.

Povjerenica Doam kaže da 'to nije tako'

Povrh svega, pogađa ih i izostanak komunikacije s drugima u domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije u stanju nešto utješno reći, nitko ne kontaktira ni s kim, ovo je kao da si u pustinji izoliran. Samo želim malo voća i povrća. Zaraza koronavirusom se dogodila na drugom katu doma i svi su u bolnici, a ovi ostali s drugih katova su u samoizolaciji. Mene nije strah, fizički i mentalno sam zdrav, ali što je s ovim ljudima koji su narušenog zdravlja", shrvano je rekao RTL-ov sugovornik.

Povjerenica splitskog Doma, Helena Bandalović, na ove tvrdnje tek je kratko za RTL rekla da "to nije tako", a na kasnije pozive nije se javila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u subotu popodne donio je odluku o samoizolaciji 86 korisnika Doma za starije i nemoćne, dok će ostali, odnosno njih 105, biti smješteni u karantenu na Duilovu.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo