I ON JE RAZOČARAN / Grlić Radman: 'Schmidt je nagradio bošnjačke stranke za huškačku retoriku i mržnju prema Hrvatima'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dodao je kako se pritisci na Hrvate i međunarodnu zajednicu događaju s ciljem daljnjeg izbornog inženjeringa kojim se nastavlja diskriminacija Hrvata u BiH i time ruši Washingtonski i Daytonsko-pariški mirovni sporazum

28.7.2022.
18:18
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ocijenio je u četvrtak da je visoki predstavnik Christian Schmidt nagradio bošnjačke stranke za huškačku retoriku, nesnošljivost i mržnju prema Hrvatima u BiH jer je odustao od nametanja izmjena političkog dijela Izbornog zakona.

"Republika Hrvatska razočarana je donošenjem samo parcijalnog dijela izmjena Izbornog zakona u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta. Također, Vlada RH žali što se odustajanjem od balansiranog rješenja nagradila huškačka retorika, nesnošljivost i mržnja prema Hrvatima i samom visokom predstavniku od strane Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i drugih bošnjačkih predstavnika i medija", rekao je za portal Dnevnik iz Mostara ministar Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se pritisci na Hrvate i međunarodnu zajednicu događaju s ciljem daljnjeg izbornog inženjeringa kojim se nastavlja diskriminacija Hrvata u BiH i time ruši Washingtonski i Daytonsko-pariški mirovni sporazum, a Federacija BiH pokušava pretvoriti u bošnjački entitet.

Image
SJEDI I RASPRAVI /

Schmidt oštro: 'Političari u BiH nemaju puno vremena, ne dogovore li se opet ću djelovati'

Image
SJEDI I RASPRAVI /

Schmidt oštro: 'Političari u BiH nemaju puno vremena, ne dogovore li se opet ću djelovati'

'Riskira se sudbina BiH u jeku ruske agresije na Ukrajinu'

Njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH jučer je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje se tiču veće transparentnosti izbornog procesa, no ne i dio koji se tiče načina popune Doma naroda Federacije BiH po presudi Ljubić kojom bi se spriječilo preglasavanje Hrvata prigodom izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani dom te izbacivanje ovoga naroda iz izvršne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno prije objave odluke ovoga tjedna održani su prosvjedi na kojima su se probošnjačke stranke i aktivisti usprotivili upravo takvim rješenjima u Izbornome zakonu.

Član hrvatske Vlade Grlić Radman je upozorio kako je iznimno kratkovidno dovoditi u pitanje Daytonsko-pariški mirovni sporazum i Ustav BiH, te time riskirati sudbinu zemlje u trenutku kada se događa ruska agresija na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Važno je ne podleći na neprimjerene pritiske iz Sarajeva'

Izrazio je očekivanje da će visoki predstavnik ipak napraviti izmjene kojim bi se očuvala pozicija Hrvata kao konstitutivnog naroda.

"Visoki predstavnik Schmidt i naši partneri i saveznici SAD i Europska unija imaju potporu Republike Hrvatske za nastavak izmjena Izbornog zakona. Pri tome je važno ne podleći na neprimjerene i štetne pritiske iz političkog Sarajeva. Inače, dolazimo do situacije da jezik sile pobjeđuje jezik razuma, suradnje i kompromisa, te euroatlantske budućnosti Bosne i Hercegovine", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je bošnjačke političke stranke optužio za nastavak identičnih opstrukcija s nepostizanjem dogovora o izbornoj reformi zbog čega nisu uspjeli razgovori ranije ove godine održani u Neumu, Sarajevu i Bruxellesu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo