'NE SMIJE BITI U PRAVOSUĐU' / Grbin: 'Dobronić i Malenica imaju ovlasti pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića. Očekujem da to već sutra naprave'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Grbin je rekao kako predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i ministar pravosuđa Ivan Malenica imaju ovlasti pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića i zatražiti njegovo razrješenje

4.2.2024.
14:32
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, "ne da ne smije biti glavni državni odvjetnik već ne bi smio biti niti sudac" te je pozvao predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa da pokrenu stegovni postupak i zatraže Turudićevo razrješenje.

"Osoba koja se na ovaj način dopisuje s jednom osumnjičenicom umočenom u niz afera, koja se u noćnim satima sastaje s ljudima koji su netom pušteni iz zatvora, ne da ne smije biti na čelu državnog odvjetništva, nego ne smije biti pravosudni dužnosnik", rekao je Grbin u nedjelju u Opatiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Jutarnji list je danas objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali.

Image
stotine prepiski /

Ona njemu 'di si radosti', a on njoj 'di si lipa': Isplivale nezgodne poruke Josipe ex Rimac i Turudića

Image
stotine prepiski /

Ona njemu 'di si radosti', a on njoj 'di si lipa': Isplivale nezgodne poruke Josipe ex Rimac i Turudića

'Očekujem da to naprave sutra'

Grbin je kazao kako predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i ministar pravosuđa Ivan Malenica imaju ovlasti pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića i zatražiti njegovo razrješenje. "Očekujem da to već sutra naprave. On ne smije biti u pravosuđu i ne smije zagađivati onaj minimum povjerenja koje je u te institucije u Hrvatskoj ostalo", poručio je čelnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Lex AP na snazi, kaže Grbin, on bi danas progonio one koji su se drznuli objaviti poruke. "A ja mislim da su za 'radost' i 'ljepotu' naši mediji i građani trebali saznati", ustvrdio je referirajući se na međusobno oslovljavanje Trudića i Rimac u porukama s 'di si radosti' i 'di si lipa'.

Poručio je i da će, ako vladajući uspiju skupiti glasove 'svojih satelita, podanika i žetončića da se Turudića izabere za glavnog državnog odvjetnika', nakon izbora "pokrenuti postupak za njegov opoziv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Institucije su nam okupirane i korumpirane

Mostov zastupnik Nikola Grmoja izjavio je u nedjelju kako objavljene poruke suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac pokazuju da su nam institucije okupirane i korumpirane, te je pozvao predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost da žurno sazove sjednicu o radu SOA-e.

Sve ovo što se događa potvrđuje da su naše institucije okupirane i korumpirane. Zanimljivo je da sada izlaze poruke i dokazi o druženju Turudića s Mamićem i Josipom Rimac, a da je taj isti Turudić prolazio sigurnosne provjere, rekao je Grmoja Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je zanimljivije, kaže Grmoja, da odvjetnici Josipe Rimac tvrde da poruke koje su objavljene u javnosti nisu iz spisa.

"Sve ovo što se događa nama u Mostu daje još veći motiv da nakon promjene vlasti uzdrmamo temelje okupiranog i korumpiranog DORH, ali i okupirane SOA-e koja je u službi kriminala i tajkuna poput Vujnovca", poručio je 'mostovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opetovao je poziv predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost da žurno sazove sjednicu o radu SOA-e "koju već dulje vrijeme odbija sazvati iako postoje ozbiljne indicije da vodstvo SOA-e ne sudjeluje u borbi protiv organiziranog kriminala nego je službi tajkuna Vujnovca i njegove okupacije hrvatskog gospodarstva".

POGLEDAJTE VIDEO: Koje je mišljenje građana o Turudiću na čelu DORH-a? Podršku mu daje tek petina ispitanika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo