završila u pritvoru / Granična policija u automobilu Poljakinje pronašla radij: odakle dolazi i je li krajnji cilj bila Crna Gora?

Na graničnom prijelazu Hrvatske i Crne Gore, policija i carina su u automobilu jedne Poljakinje rođene na Krimu pronašli su radij

15.9.2016.
19:03
VOYO logo

Detektori za radijaciju su na graničnom prijelazu Karasovići označili uzbunu, nakon čega je u automobilu 45-godišnje Poljakinje pronađena radioaktivna tvar. Sumnja se na pokušaj krijumčarenja.

"Vozilo i vozačica su izdvojeni. Pregled vozila izvršili su djelatnici Zavoda za nuklearnu sigurnost, policija i carina. Oni su utvrdili da se u vozilu nalazi nedopušteni materijal", kaže Nikolina Gotal, službenica za odnose s javnošću MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, Poljakinja rođena na Krimu je prevozila staklenu kutiju umotanu u nekoliko platnenih vrećica. Vozačica tvrdi da ju je našla na plaži.  Uređaji su potvrdili da se radi o opasnoj tvari - radiju 226.

"Ta tvar se koristi za razne namjene. U medicini, čak i u predmetima opće uporabe. Ona je između ostalog fluorescentna, tako da su se premazivale kazaljke na satovima. Kasnije je otkriveno da je kancerogena", pojašnjava Saša Medaković, ravnatelj Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme poluraspada radija traje čak 1600 godina. Poljakinji je Državno odvjetništvo u Dubrovniku odmah odredilo jednomjesečni istražni pritvor. 

"Gotovo je nemoguće da je ovako nešto porijeklom iz RH.  Istraga će pokazati odakle dolazi, ali vjerojatnost da je to nađeno u Hrvatskoj je vrlo, vrlo mala, gotovo nemoguća", kaže Medaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granični prijelazi opremljeni su detektorima za radijaciju. Negdje su fiksni, a negdje se mijenjaju. To znači da je ova pošiljka već prošla jednu granicu, ali je pala na Karasovićima.

Uzorak se sada nalazi na analizi na Insitutu Ruđer Bošković u laboratoriju za radioekologiju, a rezultati istraživanja bit će poznati početkom idućeg tjedna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radij može biti opasan za ljude i okoliš. Prema prvim informacijama, zapljenjena količina je mala.

"Preliminarnom analizom je utvrđen da pronađena količina ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi i za okoliš. Međutim, njegovo posjedovanje i rukovanje neovlaštenih osoba spada pod kazneno djelo", pojašnjava Nikolina Gotal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radij je u Hrvatskoj zabranjen još 1996. Deponiran je u privremenim skladištima na Institutu Ruđer Bošković i Institutu za medicinska istraživanja i pod strogim je nadzorom. Sve doze su na broju. Ostaje otvoreno pitanje - odakle Poljakinji opasni radij.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo