15 mjeseci bez optužnice /

Grafološka drama u slučaju Saucha: stručnjaci još ne mogu utvrditi jesu li potpisi na lažnim dnevnicama njegovi

Afera se polako zaboravlja jer nakon 15 mjeseci još nema niti optužnice, kamoli nekakvog sudskog postupka ili presude. Zapelo je na grafološkom vještačenju

2.5.2018.
22:13
VOYO logo

Popiknulo se, kako izgleda, po tko zna koji put, pravosuđe. Protiv saborskog zastupnika optuženog u aferi dnevnice - u kojoj je država preko lažnih putnih naloga oštećena za gotovo milijun kuna - još nije podignuta ni optužnica. Njegov odvjetnik Darko Maržić očekuje da će vještačenje Sauchinih potpisa na preko 200 putnih naloga trajati još najmanje 3 mjeseca.

"Vještaci i USKOK su od suda ishodili rok od četiri mjeseca da se isti posao obavi koji su USKOK-ovi vještaci obavili u roku od nekoliko sati. Dakle, tu nekaj ne štima", tvrdi Maržić. Jer kada je lani u veljači Saucha uhićen, preliminarno vještačenje njegovih potpisa obavljeno je u manje od 24 sata. I upravo je ono bilo ključno da završi u istražnom pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zapravo jedino što Sauchu tereti. Činjenica je da je njegov potpis relativno jednostavan. Njegov potpis vam nije Petar Panjkota, pa sa svim slovima i to, on je jedan paraf", kazao je Maržić.

I taj se paraf u 15 mjeseci još nije izanalizirao, iako je, kako kaže novinarka koja slučaj prati od početka, nalaz vještaka ključan da bi se utvrdila krivnja.  "Veliki je novac u igri, iznimno podlo izvlačenje novca iz državnog proračuna i vještaci moraju sa vrlo velikom dozom sigurnosti utvrditi tko je stavio parafe, potpise, što li je već na tim putnim nalozima", kazala je Ana Raić Knežević, novinarka Telegrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto vještačenje potpisa tako dugo traje - namjeravali smo pitati grafologe. Pokušali smo dobiti petero uglednih hrvatskih grafologa da nam komentiraju detalje priče, no nitko ne želi iz ovih ili onih razloga. A doista bi bilo zanimljivo čuti misle li i oni, kao što misli obrana Tomislava Sauche, da je nemoguće da su na putnim nalozima identični potpisi. Evo, na mojim glavnim osobnim dokumentima dva su prilično različita potpisa.

A dodatan je zaplet što je USKOK za novog vještaka odabrao čovjeka koji je još tijekom istrage u više navrata javno komentirao aferu i kritizirao Sauchu. "Vi ne možete zamisliti državnog odvjetnika ili suca koji bi ovakav dokument imao u rukama i bilo što komentirao i da sad, nekoliko mjeseci kasnije, bude imenovan sucem ili državnim odvjetnikom u tom predmetu. Pa čovjek bi se sam izuzeo", tvrdi Maržić.

A sam Tomislav Saucha nije se izuzeo iz političkog života, dapače. Odmah se vratio u Sabor. "Dakle, ja živim od svoje plaće, od nečeg moram živjet i nažalost, da, u ovom trenutku moram i financirati svoju obranu", kazao je Saucha 1.ožujka 2017. godine.

Samo sedam dana kasnije kazao je kako gradom želi hodati uzdignute glave. "Da se u ovom trenutku počinjem pomalo osjećat kao Jozef K.", kazao je Saucha 22.03.2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Kafkin junak nikada nije dobio priliku odlučivati o opstanku jedne Vlade, za razliku od dojučerašnjeg SDP-ovca koji je spasio HDZ-ovu Vladu i ministra Zdravka Marića od opoziva.

Na pitanje čime ga je HDZ kupio, Saucha je odgovorio: "Ovo nije lijepo pitanje. Porotiv mene se vodi kazneni postupak, dvaput mi je skinut imunitet u Saboru, više ne nitko ne može spasiti osim mog odvjetničkog tima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Saucha je donio svoje odluke na temelju svojih razloga. On to sigurno nije donio pod pritiskom niti mene niti HDZ-a", kazao je premijer Andrej Plenković 4. svibnja 2017. godine.

Od toga je dana prošla gotovo godina - Tomislav Saucha i dalje je pridruženi član vladajuće koalicije, i dalje bez pravomoćne optužnice.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo