GRAF KOJI OTKRIVA SVE O GRUPI BORG: / Pisali su zakon, prema njemu su angažirani, a najbolje da sami vidite što se onda dogodilo s njihovim firmama

Image
Foto: Pixsell/GONG

Savjetnici iz Grupe Borg nakon angažmana na pisanju lex Agrokora, dobili su lukrativne ugovore u toj kompaniji

5.12.2018.
15:05
Pixsell/GONG
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je kako su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja dužnosti zbog načina na koji su sudjelovali u rješavanju krize u Agrokoru.

Povjerenstvo je zaključilo kako su povrijedili odredbe petog članka Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji propisuje načela kojih se dužnosnici moraju pridržavati. Marić je tako povrijedio to načelo sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora jer je prije radio u toj kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NET.HR OTKRIVA: /

Državna agencija koja bi trebala istraživati Agrokor angažirala PR ured koji radi za tu kompaniju

Image
NET.HR OTKRIVA: /

Državna agencija koja bi trebala istraživati Agrokor angažirala PR ured koji radi za tu kompaniju

Plenković brani cijeli proces

Dalić se pak ogriješila o načelo javnosti u radu javnih dužnosnika jer nije željela otkriti tko piše zakon o Agrokoru. Uz to, povrijedila je načelo odgovornog postupanja u obavljanju dužnosti jer je Vladi predložila Antu Ramaljaka za izvanrednog povjerenika, iako je znala da je Ramljak sudjelovao u izradi zakona.

Povrijedila je i načelo vjerodostojnosti jer članovima saborskog Odbora za gospodarstvo nije željela iznijeti imena članova radne skupine za izradu zakona. Premijer Plenković umanjuje značaj ovih odluka i kaže kako se "u najvećoj krizi od Domovinskog rata, moralo reagirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja - a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. To je moje mišljenje i vrlo jasno ga ističem", poručio je u utorak Plenković.

Rekordan rast prihoda

No, teško je pronaći logično objašnjene za razne savjetnike u Agrokoru koji su u toj kompaniji dobili lukrativne ugovore. Radi se o ljudima koji su pisali Zakon o Agrokoru, da bi onda prema tom istom zakonu bili angažirani u toj istoj kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je tada narasla njihova zarada, jasno je vidljivo u grafu koji je objavio GONG:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su tvrtki Altera savjetovanje, u kojoj rade Branimir Bricelj i Marko Delić koji su surađivali na izradi zakona, prihodi prema podacima GONG-a porasli za 1072 posto. Dobro je prošla i tvrtka Texo Management Tomislava Matića u kojoj je radio Ante Ramljak. Njima su u 2017. u odnosu na godinu prije prihodi porasli za 574 posto.

Kao što smo nedavno pisali, Matić je jedini iz ekipe Borg koji je još uvijek angažiran u Agrokoru. Od svih konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda čiji su članovi sudjelovali u izradi lex Agrokora, a potom su tvrtke počele raditi u Agrokoru na temelju tog istog zakona, samo je još Texo Management ostao u igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo