novi uvjeti / Gradska skupština o gospodarenju otpadom, a Bandić poručio: 'Nema ekološki osvještenijeg gradonačelnika od mene'

Određeno je kako će obračunavati korištenje javne usluge te najmanje učestalosti odvoza otpada, no još uvijek nema cjenika odvoza

20.11.2017.
12:11
VOYO logo

Točan cjenik prikupljanja još nema. Kako se doznaje, bit će kazne za građane i predstavljeni uvjeti, ali se zasad još ne zna koliko će odvoz stajati. 

Milan Bandić je kazao kako nema "ekološki osvještenijeg gradonačelnika od njega" te da "majka još takvog nije rodila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se kazni tiče, odlučeno je da ako korisnik usluge ne koristi javnu uslugu i ne predaje miješani komunalni otpad i biorazgradivi komunalni otpad davatelju, ugovorna kazna će iznositi 10.000 kuna. Kaznu od 5.000 kuna morat će platiti ako na svom obračunskom mjestu ne postupa s otpadom na način kojim se ne dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i ne dovodi do rasipanja otpada oko spremnika i ne uzrokuje pojava neugode drugoj osobi zbog mirisa otpada. 

Manja kazna, ona od 3.000 kuna sustići će one koji ne predaju biorazgradivi komunalni otpad, reciklabilni komunalni otpad, problematični otpad i glomazni otpad odvojeno od miješanog komunalnog otpada te one koji ne predaju problematični otpad u reciklažno dvorište ili mobilno reciklažno dvorište. Ostatak obračunavanja kazni pogledajte u dokumentu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Korištenje javne usluge obračunavat će se za vremensko razdoblje od jednog mjeseca. Što se tiče stavke standardne veličine i drugih bitnih svojstava spremnika za sakupljanje otpada, navedeno je kako će se otpad morati razdvajati, a standardizirani spremnici za prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada su volumena 80 litara, 120 litara, 240 litara i 1.100 litara. Za sakupljanje otpadne plastike vrećice su volumena 60,00 litara. 

Iznimno, miješani komunalni otpad i biorazgradivi komunalni otpad prikuplja se u označenim vrećicama za miješani komunalni otpad i biorazgradivi komunalni otpad u slučaju povremenog korištenja javne usluge iznad obvezne minimalne javne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prvi put u povijesti Skupštine: na sjednici o gospodarenju otpadom prvi se put glasovalo elektronski

Image

Prvi put u povijesti Skupštine: na sjednici o gospodarenju otpadom prvi se put glasovalo elektronski

Određena je i najmanja učestalost odvoza otpada prema područjima pa je tako: najmanja učestalost odvoza miješanog komunalnog i bio otpada jednom tjedno, otpadnog papira i kartona dva puta mjesečno, otpadne plastike dva puta mjesečno, a krupnog (glomaznog) dva puta godišnje.

Podsjetimo, Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika pozvali su jutros gradske zastupnike da se na tematskoj sjednici o otpadu usprotive prijedlogu uvoza smeća iz Zagrebačke županije i zatražili uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja otpada, pravednu naplatu po količini i smanjenje odlaganja na odlagalištu Jakuševac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti su uoči tematske sjednice Gradske skupštine na temu uspostave sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu dijelili letke na kojima su istaknuli svoje zahtjeve - izgradnju sortirnice, modularnih postrojenja za recikliranje otpada, sanaciju ilegalnih odlagališta i dr.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo