Građani prikupljaju potpise za oporezivanje Crkve, pao im sajt!

24.5.2013.
12:29
VOYO logo

Zato je udruga David ovih dana započela prikupljati potpise za peticiju za konačno oporezivanje te moćne i imućne institucije u Hrvatskoj. Korak je to na koji su se odlučile i neke od država koje se smatraju tradicionalnim katoličkim utvrdama.

Zbog zainteresiranosti građana, stranica peticije odvajanje-drzave-crkve.com pala je u petak ujutro. No, i na ulicama su postavili štandove, pa se može potpisati i izvan virtualnog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsurd: Imovina im se broji u milijardama eura, a dobivaju poticaje i – ne plaćaju porez!

A to je tek uvod u daleko opsežniju akciju. Evo kako organizatori peticije objašnjavaju svoju odluku:

"Katolička crkva je izuzetno bogata te njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi, u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura (samo vrijednost njenih nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura), a godišnje Crkva iz proračunskih sredstava dobiva oko milijardu kuna (oko 250 mil. direktno, ostalo preko općina i raznih drugih subvencija). Katolička crkva je oslobođena od mnogih poreza, odnosno nameta koje plaćaju drugi poslovni subjekti i građani, u prvom redu radi se o njenoj vjerskoj djelatnosti koja se ubraja u neprofitnu", ističu u obrazloženju pokretanja peticije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetno bogati

"Mislimo da je u sferi Katoličke crkve sva crkvena djelatnost dobitna (profit) jer je namijenjena za pridobivanje članova i sredstava za svoj rad", ističu. Djelatnosti Katoličke crkve, dakle i dobrotvorne, školske, klasično vjerske služe širenju vjere, što je i dužnost svakog katolika, pa bi bilo pravedno da se čitava crkvena aktivnost, "uključujući sve nekretnine, u cijelosti oporezuje", posebno zato što je "Katolička crkva izuzetno bogata te je u mogućnosti s lakoćom platiti porez".

"Tražimo i to da u ovoj privredno-financijskoj krizi bogati nose veći dio od siromašnijih – Katolička crkva dakako spada u razred jako bogatih", nadalje navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršenje Ustava

Nedopustiva je, nastavljaju, činjenica da Hrvatska "još u 21. stoljeću ne propisuje Crkvi, odnosno njenim osobama sve poreze na način kako su propisani drugim fizičkim ili pravnim osobama, te joj poreznim privilegijama omogućava daljnje bogaćenje. To je očito kršenje članka 41. Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom".

Smatraju da je crkveno djelovanje u suprotnosti sa svim etičkim normama, s pozicije ljudskog razuma i božanskog stajališta, da su crkvene institucije koje bi trebale biti uzor i potpora građanima i svojim vjernicima, sebe učinile nedodirljivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na leđima građana

"Svoje bogatstvo, sve svoje crkvene i osobne prihode zaštitile su od oporezivanja, i sve to na teret svojih građana", navode u udruzi David.

Prikupljanje peticije samo je uvod u pokretanje šire javne rasprave i ostalih akcija kojima će se nastojati ostvariti ravnopravnost Crkve s ostalim sudionicima u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo