GRADITELJI PELJEŠKOG MOSTA STOPIRALI NAJVEĆI ŽELJEZNIČKI PROJEKT U ZEMLJI: / Žalili su se na dokumentaciju i odgodili otvaranje ponuda

Image
Foto: Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
8.12.2020.
16:22
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), inače glavni izvođač radova na Pelješkom mostu, podnijela je žalbu na natječaj za izvođenje radova rekonstrukcije i dogradnje drugog kolosijeka na pruzi od Hrvatskog Leskovca do Karlovca. Taj je natječaj vrijedan 2,04 milijarde kuna bez PDV-a, što je gotovo jednako vrijednosti gradnje Pelješkog mosta koji košta 2,08 milijardi kuna.

Image
PROJEKT VRIJEDAN 2,3 MILIJARDE KUNA: /

Kreće realizacija nizinske pruge prema Rijeci - posao koji se čeka već desetljećima

Image
PROJEKT VRIJEDAN 2,3 MILIJARDE KUNA: /

Kreće realizacija nizinske pruge prema Rijeci - posao koji se čeka već desetljećima

Žalbe na sve dijelove projekta

Radovi na najvrjednijem projektu Hrvatskih željeznica su podijeljeni u dva odvojena natječaja. Prvi se tiče građevinskog i elektroenergetskog podsustava, na koji se CRBC žalio, dok je drugi namijenjen izvođenju prometno-upravljačkog i signalno-sigurnosnog podsustava vrijednosti 266,49 milijuna kuna bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj za građevinske radove objavljen je još 7. rujna, no zbog žalbi je dvaput obustavljen, pa je tako i pomaknut rok za dostavu ponuda s početka studenog na 22. prosinca. Najprije se žalio Beton Lučko te je povukao žalbu 9. listopada netom prije nego što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave o tome donijela rješenje. Potom se žalio GIP Pionir, tvrtka koja je u žiži interesa javnosti zbog naglo poskupjele izgradnje žičare na Sljemenu. No, njihova je žalba odbačena, jer je podnesena izvan zakonskog roka.

I drugi natječaj, onaj za prometno-upravljački i signalno-sigurnosni podsustav, također je opterećen žalbama. Krajem rujna su odvojene žalbe podnijeli Siemens i Končar – Inženjering za energetiku i transport, što je DKOM uvažio i poništio sporni dio dokumentacije, zbog čega je rok za otvaranje ponuda pomaknut na 19. siječnja sljedeće godine, doznaje Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veće tržišno natjecanje

U HŽ Infrastrukturi su odlučili ovaj projekt rastaviti na dva natječaja, jer ponuđača signalno-sigurnosne opreme ima manje nego građevinaca, kojima su ovima redovito bili podizvođači. Tako su tvrtkama omogućili veće tržišno natjecanje, ali i sebi stvorili problem, jer nisu računali na dvostruko veći broj žalbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo