GRAĐANIMA UGROŽAVAJU ZDRAVLJE: / Na zelenoj tržnici pakiraju opasan medicinski otpad i skladište ga u zoni izvorišta vode!

Image
Foto: Screanshoot/RTL

Na području zelene tržnice u Matuljima pakira se medicinski otpad, a skladišti ga se u zoni sanitarne zaštite izvorišta vode.

29.11.2016.
8:35
Screanshoot/RTL
VOYO logo

Na jednoj strani se važu kupus, banane i krumpir, a svega nekoliko metara dalje prepakiravaju se vreće s krvavim gazama, iglama i svim drugim najgorim bolničkim otpadom. Slika je to s veletržnice u Matuljima kod Rijeke gdje se, prema navodima RTL-a , uz odlaganje infektivnog otpada prekrcavaju se i opasne industrijske kemikalije. Kad se spakira i prepakira otpad se odvozi u skladište bivše tvornice Pazinka, koja se nalazi u zoni sanitarne zaštite izvorišta voda. Takvo zbrinjavanje otpada poznato je lokalnim i sudskim i državnim vlastima, ali smrtonosnom biznisu nitko ne staje na kraj.

Otpad zbrinjava tvrtka Ekooperativa koja je prije godinu dana predala zahtjev za predstečajnom nagodbom koji je odbijen. Nakon toga pokušavaju proglasiti stečaj, no ni to se nije dogodilo. U međuvremenu radnicima govore kako ne moraju dolaziti na posao na kojem, danas tvrde dvojica od njih Matija Samuel i Suljo Jurišan, nisu bili godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi putevi tri tvrtke vode na isto mjesto

Sjedište tvrtke nekad se nalazilo u prostoru Veletržnice Matulji, a radnici pokazuju kako i danas ondje dolazi kombi s neprozirnim najlonskim vrećama. "Po kantama što je unutra, jel' infektivni ili nije. To se onda ovdje na području Veletržnice prebacivalo, da li u onu armadu kako mi to zovemo, ili ovaj manji i onda se transportiralo za Pazin zadnjih godina", pojašnjava nekadašnji radnik Ekooperative Suljo Jurašin.

Iza ugla se nalazi zapravo ista tvrtka, odnosno pravni sljednik, a Samuel tvrdi da ima i i istog direktora. "Da, isti su očito ljudi samo se promjenio naziv, očito rade iste stvari koje su radili prije, naime, bave se opasnim i neopasnim otpadom. Zapravo sad su dvije firme, jedna je Biosolution, a druga Eko casa", kaže Samuel. U dvije nove tvrtke na adresi Ekooperative sjedi isti šef. Dragan Šepić i tvrdi kako s nekadašnjom tvrtkom nema veze. No sve tri tvrtke, i dvije nove i Ekooperativa imaju isti broj telefona, isti poštanski sandučić i na istom mjestu ured , doduše prazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazneni i sudski postupak

U sudskom registru tvrtka Ekooperativa ima status aktivne, a u upravi su bivši gradonačelnik Lovrana, njegova kćer Sanja te austrijski suvlasnik. Spomenuti Dragan Šepić iz Ecocase - Sanjin je muž. Vlasnik Ekooperative Emil Gržan rekao je da je skladište prodao, no nije želio reći kome. Također tvrdi kako je gotovo skroz očišćeno, međutim snimke u posjedi RTL Direkta govore drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrtka pod drugim imenom, no vlasnici su slični, gotovo isti, umjesto jednog vlasnika njegov zet je naslijedio. Oni tvrde da će samo neopasni otpad zbrinjavati, međutim, njihova dozvola ima 54 stavke među kojima je i zbrinjavanje opasnog otpada", kaže Miro Simčić, član Mjesnog odbora Šapjane dodajući kako je dozvolu izdao ured u Primorsko-goranskoj županiji te da vrijedi samo za skladište u Šapjani.

Protiv tvrtke Ekooperativa i još četvero ljudi, među kojima je i direktor Eco case u tijeku je kazneni postupak zbog ugrožavanja okoliša opasnim otpadom. U tijeku je i sudski postupak zbog nepravilnosti u radu, a prošli tjedan istekla im je dozvola Ministarstva zaštite okoliša. Najavljuju nove inspekcijske nadzore skladišta u Pazinu i rada tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo