MEGAPROJEKT / Grad Zagreb se opravdava zbog 'Malog Manhattana': 'Zaustavljanje bi stajalo desetke milijuna eura'

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Urbanistički plan uređenja za taj projekt Gradska skupština izglasan je još 2008. godine

25.5.2023.
13:08
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Na kritike gradske oporbe o štetnosti projekta Jarun Panorama, kojim se predviđa gradnja velikih stambenih nebodera kod rotora, iz Grada Zagreba poručili su u četvrtak da su obvezni ispoštovati prethodno izdane dozvole, jer bi zaustavljanje projekta stajalo desetke milijuna eura.

Grad Zagreb u priopćenju ističe da je urbanistički plan uređenja za taj projekt Gradska skupština izglasala još 2008. godine, za njega su 2017. godine izdane lokacijske dozvole, a 2018. je privatnom investitoru Gradska skupština prodala zemljište u vlasništvu grada, čime je prijašnja gradska vlast omogućila investitoru da dobije pravo na gradnju i realizira taj projekt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sadašnja gradska vlast takav projekt ne bi ni predložila niti podržala, ima ugovorne obveze prema investitoru, koje bi se, u slučaju nepoštivanja, mogle penalizirati milijunima eura.  

Investitor im se u ožujku obratio s upozorenjem kako će u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze, sudski potraživati naknadu štete, koja će obuhvaćati direktne troškove investitora od najmanje 5.623.801 euro, kao i naknadu izgubljene dobiti i ostale nespecifirane troškove, koji se već sada mogu procijeniti na “više desetaka milijuna eura”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BEZ TOGA ĆEMO IMATI KOLAPS' /

Svi opet pričaju o mini Manhattanu u Zagrebu, a ugledni arhitekt upozorava na veliki problem

Image
'BEZ TOGA ĆEMO IMATI KOLAPS' /

Svi opet pričaju o mini Manhattanu u Zagrebu, a ugledni arhitekt upozorava na veliki problem

Šteta bi bila od 30 do 50 milijuna eura

Pravna služba Grada Zagreba ocijenila je da zbog izglasanog UPU-a, izdanih lokacijskih dozvola i prodanog zemljišta investitor ima zakonsko pravo realizirati projekt u tolikoj izgrađenosti, a Grad Zagreb je dužan poštivati zakon. 

“Grad je zatražio i drugo pravno mišljenje od vanjskog odvjetničkog ureda, koji je to također potvrdio. Grad Zagreb je procijenio da bi se radilo o financijskoj šteti od 30 do 50 milijuna eura, a trošak bi pao na gradski proračun”, istaknuli su.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su pokrenuli korake da se smanji šteta i dodacima ugovoru, koje je Gradska skupština izglasala prošli mjesec, odlučili da se trošak izgradnje vodovoda, odvodnje, DTK i plinovoda prebaci s Grada na investitora. 

“Skupština je tada prihvatila i sporazum kojim se investitor obvezao da će o vlastitom trošku pristupiti izmjenama projektne dokumentacije kako bi Jarun Panorama projekt obuhvatio i poslovni prostor prikladan za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića”, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo