SLUČAJ PROBLEMATIČNOG UČENIKA /

Grad Zagreb odogovorio na dopis Ministarstva: 'Upoznati su sa svakim korakom'

Image
Foto: RTL

Ranije tijekom dana objavili smo dopis Ministarstva upućen Gradu u kojem mole da zbog 'kontinuiranog i neadekvatnog ponašanja' učenika jedne osnovne škole kod kojeg je utvrđen 'poremećaj prilagodbe' ponovno pokrenu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta kako bi se odredio primjereni oblik školovanja

23.10.2024.
16:02
RTL
VOYO logo

Grad Zagreb odgovorio je na dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja koji smo ranije objavili, a u kojem ih mole da se problematičnom učeniku jedne zagrebačke osnovne škole, zbog kojeg jedan cijeli razred ne pohađa nastavu, omogući primjeren oblik školovanja.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradski ured u stalnoj je komunikaciji s ministarstvom i drugim tijelima te je proveo sve aktivnosti dogovorene na sastanku u Uredu pravobraniteljice prije desetak dana. Resorno ministarstvo upoznato je sa svakim poduzetim korakom ovog Ureda, i to od samog početka ovog slučaja te dosad nije imalo nikakve primjedbe na postupanja Ureda, štoviše, u medijskim istupima, a posljednjim jučer kasno navečer, potvrdilo da je Ured proveo sve u skladu s ovlastima.

Isto se odnosi i na postojeće rješenje o primjerenom obliku obrazovanja spomenutog učenika koje je, podsjećamo, u drugom stupnju potvrdilo samo ministarstvo, nakon uložene žalbe roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuto je rješenje doneseno temeljem prijedloga stručnog povjerenstva škole, a sukladno zdravstvenoj i drugoj dokumentaciji koju su prethodnoj školi dostavili roditelji.

Preduvjet za donošenje novog rješenja jest opservacija stručne službe škole te zdravstvena i druga dokumentacija koju školi, odnosno stručnom povjerenstvu mogu dostaviti jedino roditelji. Ističemo, pritom, da niti škola niti Gradski ured nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu.

Gradski ured i škola razmotrit će svu raspoloživu dokumentaciju i opservacije stručne službe škole, te, ako je potrebno predložiti izmjenu oblika školovanja", poručili su iz Grada za RTL.

Image
IMAMO DOKUMENT /

Problematični učenik (10) nije za redovan razred? Ministarstvo traži od Zagreba novo rješenje

Image
IMAMO DOKUMENT /

Problematični učenik (10) nije za redovan razred? Ministarstvo traži od Zagreba novo rješenje

Ranije tijekom dana objavili smo dopis Ministarstva upućen Gradu u kojem mole da zbog "kontinuiranog i neadekvatnog ponašanja" učenika jedne osnovne škole kod kojeg je utvrđen "poremećaj prilagodbe" ponovno pokrenu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta kako bi se odredio primjereni oblik školovanja i time preispitalo Rješenje Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rješenju učeniku je određen primjereni program osnovnog odgoja i obrazovanja: redoviti program uz individualne postupke u redovitom razrednom odjelu, no ističu da je sada očito kako to ne odgovara potrebama i mogućnostima ovog desetogodišnjaka.

Nastavak je to drame u zagrebačkoj osnovnoj školi oko učenika zbog kojeg se ispisao cijeli jedan razred u prošloj školi, a problemi su se po riječima roditelja nastavili i u novoj sredini zbog čega svoju djecu nekoliko dana nisu slali na nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastave u školi nema od utorka budući da se učenik dan ranije nenajavljeno pojavio u školi, iako je ranijim dogovorom odlučeno da će do Nove godine biti na opservaciji. Roditelji su odlučili da svoju djecu neće slati u školu jer je dogovor prekršen, a zbog pritisaka u cijelom slučaju ravnatelj škole podnio je ostavku.

U znak podrške ravnatelju te djeci i roditeljima, Učiteljsko vijeće odlučilo je da od utorka neće biti nastave ni u matičnoj ni u područnoj školi. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ranije je zamolio da se djeca vrate u školu, navodeći da nema razloga za bojkot.

POGLEDAJTE VIDEO: Majka učenika iz zagrebačke škole: 'Nas samo zanima koga se štiti s te druge strane'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo